Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Umulig solsystem

En nyoppdaget eksoplanet er større enn astronomene har trodd var mulig.

© University of Warwick/Mark Garlick
Universet - Exoplaneter

Gigantisk eksoplanet knuser astronomiske teorier

Med et helt nytt teleskop har astronomer gjort et banebrytende funn: En gigantisk eksoplanet som går i bane rundt en veldig liten stjerne. Funnet kan endre teoriene om hvordan planeter blir skapt.

– Oppdagelsen utfordrer kunnskapen vår om hvordan planeter dannes.

Det er meldingen fra forskningsleder Daniel Bayliss fra University of Warwick etter at en gruppe astronomer har gjort et usannsynlig funn.

600 lysår unna har de funnet en gigantisk eksoplanet i bane rundt en veldig liten stjerne. Størrelsesforholdet mellom de to er så tett at forskerne har trodd at et par av denne typen umulig kunne forekomme.

På størrelse med Jupiter

Eksoplaneten er den første som er funnet med det nye Next-Generation Transit Survey-teleskopet (NGTS) i Atacamaørken i Chile.

Teleskopet kan finne store eksoplaneter ved å måle endringer i stjerners lysstyrke. Når stjernens lysstyrke faller, er det fordi en eksoplanet beveger seg inn foran den.

Til tross for at den nyoppdagede eksoplaneten (NGTS-1b) er på størrelse med Jupiter, har den vært vanskelig å finne. Stjernen den går i bane rundt, er en rød dverg, som bare er halvparten så stor som sola og lyser mye svakere. Derfor har endringer i lysstyrken vært vanskelige å registrere.

Trodde det var umulig

Stjernen er bare fire ganger større enn planeten NGTS-1b, og avstanden mellom dem er veldig liten. Planeten bruker bare 2,6 dager på en runde.

Neste skritt blir å undersøke om det finnes lignende planeter i bane rundt andre røde dverger.

Fram til nå har astronomene trodd at små stjerner bare danner steinplaneter, og at de ikke har nok materiale til å danne gasskjemper. Den kunnskapen kan det nye funnet endre fundamentalt på.

Les også:

Stjerner

14. juli: Se Jupiter med de fire største månene

9 minutter
Exoplaneter

Atmosfære oppdaget på jordlignende eksoplanet

1 minutt
Exoplaneter

Astronomer finner kopi av jorden og solen

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul