Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomer finner kopi av jorden og solen

Det beste stedet å lete etter liv ligger 3000 lysår unna. Her har forskere funnet den perfekte kombinasjonen av planet og stjerne.

Shutterstock

For første gang har astronomene funnet en jordlignende planet som går i bane rundt en sollignende stjerne.

Det fremmede solsystemet ligger over 3000 lysår unna fra oss, og i 2014 ble to store planeter oppdaget ikke langt fra stjernen. Nå har en forskergruppe fra Max Planck-instituttet i Tyskland studert de to planetenes baner nærmere og funnet ut at de blir påvirket av to andre kloder som ligger lenger ute.

Den ene, som har fått navnet KOI-467.04, er en steinplanet akkurat som jorden, men nesten dobbelt så stor. Den ligger i perfekt avstand til stjernen til at det kan eksistere flytende vann på overflaten.

Stjerne og planet er optimal kombinasjon

1 / 2
12

Planeten KOI-467.04 ligger i den beboelige sonen (grønn), der temperaturen er perfekt, slik at den kan romme flytende vann.

© René Heller/MPS

Gjennom de siste 28 årene har astronomene funnet over 4000 planeter i fremmede solsystemer. Derfor vet vi at planetsystemer er veldig vanlige i Melkeveien, men samtidig også at en kombinasjon som den solen og jorden utgjør, er sjelden.

Stjernen er solens speilbilde

Enten ligger de jordlignende planetene for tett på eller for langt fra stjernen sin. Og i de tilfellene hvor avstanden er perfekt, er stjernen feil.

Som regel er det en såkalt rød dvergstjerne, og den gjør det vanskelig for liv å oppstå og trives. Røde dvergstjerner sender ut kraftige solutbrudd som steker planetene i nærheten.

Den nyoppdagede planeten går i bane rundt stjernen Kepler-160, som er av samme type som solen. Den er bare ti prosent større i diameter, og overflatens temperatur er 5200 °C, bare 300 grader kaldere enn solen.

Forskerne har regnet ut at planeten dermed har en gjennomsnittstemperatur på fem grader hvis den har en atmosfære med en naturlig drivhuseffekt.

Les også:

Exoplaneter

NASA skyter fremtidens alienjeger ut i verdensrommet

2 minutter
Exoplaneter

Rebelske planeter bryter astronomenes lover

1 minutt
Mikrolinssi-ilmiö ympäröi taivaankappaleen loistavalla renkaalla
Exoplaneter

Løpsk planet suser gjennom galaksen vår

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul