NASA/JPL-Caltech

Astronomer er vitner til en eksoplanet som blir født

Astronomer er nå øyenvitner til at en planet blir født. Med teleskopet VLT har de tatt enestående bilder som avslører hvordan støv og gass samler seg til en ny klode.

For første gang er astronomer øyenvitner til en planetfødsel. Forskere fra PSL University i Frankrike har med teleskopet VLT tatt bilder av fødselen ved stjernen AB Aurigae, som ligger om lag 520 lysår fra jorden.

Omkring stjernen ses en skive av støv og gass med form som en spiral. Ifølge forskerne er det et tegn på at det er babyplaneter som pløyer gjennom støvet – akkurat som når en båt skaper bølger på overflaten av en sjø.

Et knekk avslører fødselen

Innerst i spiralen har forskerne funnet et lite knekk der støvet er ekstra fortettet, og det er her de mener en ny babyplanet holder på å dannes.

Spiralen av støv omkring stjernen AB Aurigae danner et lite knekk (hvit sirkel) inne mot midten. Her holder en ny planet på å dannes.

© A. Boccaletti et al/Astronomy & Astrophysics, ESO

Avstanden fra knekket til den unge stjernen er på omkring 4,5 milliarder kilometer, noe som svarer til avstanden mellom solen og Neptun.

Gir kunnskap om vårt eget solsystem

Den nye oppdagelsen kan gi astronomene mer kunnskap om på hvordan støv og gass samler seg til planeter, blant annet hvordan eksisterende planeter kan bidra til fødselen av ny. Dermed vil vi også få mer kunnskap om hvordan planetene i vårt eget solsystem har blitt til.

Astronomene ser nå fram til å studere den nyfødte planeten nærmere med ELT (Extremely Large Telescope), som ESO holder på å bygge i Chile.

Når det står ferdig i 2025, vil det kunne vise enda flere detaljer enn forskerne kan se med VLT.