5 dødelige eksoplaneter

De aller fleste eksoplaneter ville ta livet av et menneske på få øyeblikk – med kulde, varme eller skarpe sandkorn. Vi gir det et overblikk over fem av de mest fiendtlige.

Eksoplaneter
© NASA/Montage

Sandkorn flerrer deg i stykker, atmosfæren koker deg levende og strålingen dreper deg på sekunder. Bli med på en (trygg) reise til fem ugjestmilde eksoplaneter.

Akkurat som jorda går de i bane rundt en stjerne, men her opphører likhetene.

Astronomene finner flere og flere planeter i som går i bane rundt andre stjerner enn sola – såkalte eksoplaneter. Noen er jordlignende, men de aller fleste byr på forhold som absolutt ikke er egnet for mennesker.

Vi har samlet fem av de verste oppholdsstedene for mennesker.

HD189733 b – Glovarm sand kverner alt

HD189733 b
© NASA

Om lag 63 lysår unna oss finner vi en blå planet i bane rundt en oransje dverg. Men i motsetning til jorda – som er blå på grunn av den måten vannet bryter lyset – er HD189733 b blå av en mindre trivelig årsak.

Fargen skyldes det høye innholdet av magnesiumsilikat i atmosfæren – et pulver som blant annet finnes i talkum. I tillegg er overflaten herjet av vind på opptil 9700 km/t og en gjennomsnittstemperatur på 800 °C. Resultatet er en planet der glovarm sand regner sidelengs og maltrakterer alt på sin vei.

Beta Pictoris b – Kometer skaper giftgass

Beta Pictoris b
© NASA

Den såkalte Super-Jupiter-planeten har en masse som er sju ganger større enn Jupiter og en radius som er 65 prosent større. Den enorme tyngdekraften gjør at planeten har slukt en stor kometsverm. Resultatet er at den er hyllet inn i 200 millioner milliarder tonn kullos, karbonmonoksid, som er svært giftig for mennesker.

Ultrafiolett lys fra den lokale stjernen spalter mange av kullosatomene i løpet av 100 år – men kullosskyen er nokså stabil. Derfor tror astronomene planeten jevnlig suger til seg nye kometer. Om lag hvert femte minutt ødelegger den en stor komet for å holde skyen av giftgass ved like.

PSR B1257+12 b, c og d – En kosmisk kirkegård

PSR B1257+12 b, c og d
© NASA

De tre eksoplanetene går i bane rundt den samme stjernen. De er blant de første eksoplanetene som ble oppdaget, og de er samtidig noen av de særeste. Solsystemet minner mest av alt om en kirkegård.

Systemet har en gang vært velfungerende, men stjernen eksploderte i en supernova som drepte alt rundt seg. Selve stjernen er i dag en pulsar – en veldig liten stjerne med en utrolig høy masse, som roterer om sin egen akse på bare 6,22 millisekunder.

Den raske rotasjonen skaper en voldsom stråling gjør at ingenting kan leve på disse planetene.

HD 209458 b – Atmosfæren koker

HD 209458 b
© NASA

Denne eksoplaneten har faktisk en del til felles med jorda: Den har vann, metan og karbondioksid i atmosfæren. Dette er viktige komponenter for liv. Men planeten er ikke beboelig.

Gasskjempen går i bane så tett på stjernen at overflatetemperaturen er omkring 1000 °C. Det får atmosfæren til å koke, og etterlate en 200 000 kilometer lang hale av fordampet gass i eksoplanetens bane.

OGLE-2005-BLG-390Lb – Ingen jakke er tykk nok

OGLE-2005-BLG-390Lb
© NASA

Blant Nasa-forskere er eksoplaneten også kjent som Hoth, oppkalt etter isplaneten i Star Wars – og med god grunn. Eksoplaneten er den kaldeste astronomene har funnet.

OGLE-2005-BLG-390Lb går i bane rundt en rød dverg, og det er langt inn til stjernen. Det gir en overflatetemperatur på -220 °C – bare 50 °C over det absolutte nullpunktet. Det er nok til at du fryser i hjel ganske raskt, uansett hvor tykk vinterjakken din er.

Kilde: NASA