Det største objektet i universet er nå funnet

Gigantisk samling av galakser, som er blitt døpt 'BOSS Great Wall', er blitt funnet i universet 4,5 til 6,5 milliarder lysår unna Jorden.

The Boss Great Wall

Nå har forskere gjort et nytt funn i rommet som får Jorden til å ligne en peanøtt.

Det dreier seg om en struktur som er blitt døpt 'BOSS Great Wall'. Strukturen er – som navnet antyder – en "mur" av mange superhoper, det vil si enorme ansamlinger av galakser. Galakser, som for eksempel Melkeveien, er bundet sammen av tyngdekraften i klynger, og disse klyngene klumper seg sammen i superhoper.

Den er med sin størrelse på 1 milliard lysår det største objektet som noensinne er blitt funnet.

Størst i universet

Strukturen består av 830 adskilte galakser og har en masse 10 000 ganger større enn Melkeveien, skriver New Scientist. Objektets størrelse kan være vanskelig å forstå. Men for å sette tingene i perspektiv, går Jorden i bane rundt en enkelt stjerne, Solen. Dessuten har vår galakse, Melkeveien, over 200 milliarder stjerner, og rundt disse kretser et ukjent antall planeter.

Gang det med 10 000 og du har BOSS.

Flere gigastrukturer i universet

BOSS står for Baryon Oscillation Spectroscopic Survey og ble oppdaget av et forskerteam av astrofysikere fra Kanariøyene som har utgitt en artikkel om oppdagelsen i Astronomy & Astrophysics.

Den gigantiske strukturen, som skulle befinne seg cirka 4,5 til 6,5 milliarder lysår unna Jorden, kan brukes til å undersøke hvordan universet er strukturert etter Big Bang. Det er tidligere blitt funnet lignende, men mindre kosmiske strukturer ved navn Sloan Great Wall. Og så sent som i 2014 fant forskere ut at Melkeveien var en del av at større superhopsystem, som de døpte Laniakea.