Det russiske månefartøyet Luna-25 har styrtet på månen

Ifølge den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos gikk Luna 25 inn i en ukontrollert bane.

Den russiske månelandingsfartøyet Luna-25 styrtet på månen søndag, og dermed mislyktes den første russiske månelandingen på nesten femti år, melder DPA.

Luna-25 skulle gjennomføre den første myke landingen på månens sørpol noen gang.

Den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos opplyser at Luna-25 gikk inn i en ukontrollert bane rundt månen.

«Kommunikasjonen med Luna-25 opphørte klokken 13.57 lørdag», heter det i en uttalelse fra Roskosmos.

Ifølge foreløpige vurderinger «eksisterer ikke månefartøyet lenger etter at det kolliderte med månens overflate».

«Forsøkene på å gjenopprette kontakten med månelandingsfartøyet lørdag og søndag mislyktes», skriver Roskosmos.

Farkosten ble skutt opp forrige uke, og målet var å sette et landingsfartøy på månen. Dermed ville Russland vende tilbake til månen for første gang på nesten femti år.

Oppskytingen har blitt utsatt flere ganger, men 11. august gjenopptok Russland sitt måneprogram da de sendte landingsfartøyet Luna-25 til månen.

Luna-25 ble fraktet av den russiskkonstruerte bæreraketten Sojuz 2.1. Oppskytingen fant sted ved Russlands «Romsenter øst».

Luna-25 skal foreta en myk landing og skal ta og analysere jordprøver og drive langsiktig vitenskapelig forskning», sa en representant for Roskosmos til det franske nyhetsbyrået AFP tidligere denne uken.

Ifølge Reuters antas det å finnes små lommer med is på månens sørpol.

Den russiske måneferden konkurrerte med India, som skjøt opp månelandingsfartøyet Chandrayaan-3 forrige måned, og med USA og Kina, som har avanserte måneprogrammer.

Etter at president Vladimir Putin innledet sin invasjonskrig i Ukraina i fjor, kunngjorde den europeiske romfartsorganisasjonen ESA at den avsluttet samarbeidet med Russland om oppskyting av Luna-25 og andre framtidige romfartsplaner.

Roskosmos-sjef Jurij Borisov har sagt at Luna-25-oppskytingen var risikabel, og i et møte med Putin i juni sa han at sannsynligheten for å lykkes var «rundt 70 prosent».