Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Before big bang

Hva fantes før big bang?

Hvis hele universet ble født på et øyeblikk ved big bang, hva fantes det da før big bang?

For å forstå dette kosmiske perspektivet er vi nødt til å glemme vår vanlige opplevelse av tid.

Tid krever en målestokk

Tiden er ikke en absolutt størrelse som eksisterer uavhengig av alt annet. Hvis noen for eksempel kom og sa at tiden var begynt å gå dobbelt så fort, ville det egentlig ikke gi noen mening. Det måtte nemlig gjelde alle de klokkene vi bruker til å måle tiden med, og dermed ville vi ikke greie å konstatere noen forandring.

På samme måte er spørsmålet om hva som fantes før big bang, nokså meningsløst.

Før big bang var det ingenting

Begrepet tid gir ingen mening uten et rom å måle den mot, og det oppsto først med big bang. Uten fysiske forandringer kan ikke det ene øyeblikket skilles fra det andre. Uten en sol som vandrer over himmelen, finnes det ingen målestokk å måle tid med.

Vitenskapen har ikke noe fyllestgjørende svar på hva tid er. Men hvis det forholder seg slik at tiden oppsto sammen med rommet, må spørsmålet om hva som fantes før big bang, besvares med ”ingenting”. En ironisk kosmolog ville muligens påpeke det selvmotsigende i spørsmålet ved å spørre: ”Hvor mye var klokken før tidens begynnelse?”

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul