Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan big bang ha skjedd flere ganger?

Big bang:I klassisk utgave blir universet født med et big bang. Men er denne hendelsen da tid og rom ble til, enestående?

Shutterstock

Kosmologene, de som studerer universets struktur og utvikling gjennom tidene, liker ikke enestående hendelser uten forklaring. Det er ikke på den måten naturen arbeider.

Vanligvis setter naturlovene visse krav til hendelser som skjer mange steder, for eksempel dannelsen av stjerner og planeter, som oppstår i store antall overalt der forutsetningene er til stede.

Det er nærliggende å overføre den samme tankegangen til kosmologien: Big banger ikke en enkeltstående hendelse, men i virkeligheten bare en del av et uendelig stort antall big bang-begivenheter som skaper hvert sitt univers.

Univers fødes på nytt i all evighet

Enten knoppskyter nye univers fra tidligere univers – ellers gjenfødes universet vårt igjen og igjen av mange big bang i én uendelighet. Slik er to teorier som utfordrer den klassiske fortellingen om ett big bang.

Shutterstock

Teori 1: Universet knoppskyter

Ifølge kosmologen Andrej Linde skaper universet hele tiden nye universer ved en slags knoppskyting. Vårt univers er i Lindes teori en av boblene, og nye univers kan knoppskyte ut fra vårt, akkurat som vi selv har oppstått ut fra et annet tidligere univers i en bobleprosess, som har foregått i all evighet.

Claus lunau & Linda A. Cicero/Stanford News & D. VAN RAVENSWAAY/SPL

Teori 2: Universet blir gjenfødt

Noen forskere mener at universet med tiden trekker seg sammen og blir ekstremt kompakt. Når all materie er sammenklemt i et område på størrelse med et proton, kan ikke rom-tiden presses sammen mer, og reagerer ved en voldsom utadrettet kraft – et big bang. Dermed kan universet gå til grunne og gjenoppstå som pølser på en snor.

Claus lunau & Linda A. Cicero/Stanford News & D. VAN RAVENSWAAY/SPL

Fysikere: Universet er bare ett av mange

Vanligvis ville slike teorier bli avvist som ren spekulasjon, fordi forskerne ikke har noen mulighet for å bevise eksistensen av andre univers enn vårt eget.

Men i de siste årene har kosmologene blant annet begynt å utvikle teorien om et «multivers», altså en samling av universer.

Det begynte i 1973, da fysikeren Brandon Carter innførte det såkalte antropiske prinsippet i kosmologien, som dypest sett er en undring over at naturlovene er så godt tilpasset at liv kan oppstå og utvikle seg.

Den russisk-amerikanske professoren i teoretisk fysikk Andrej Linde har framsatt teorien om at universer hele tiden skaper nye univers.

© Claus lunau & Linda A. Cicero/Stanford News & D. VAN RAVENSWAAY/SPL

Designet til å romme liv

I årene som fulgte, ble forskerne stadig mer klar over hvor utrolig denne fininnstillingen er – hvis verdien av en rekke naturkonstanter ble forandret med bare noen få promille, ville ikke livet eksistert.

Det har gitt oss teorien om at universet på forhånd rommer de helt riktige lovene og naturkonstantene og på den måten er utformet slik at det skal ha liv – enten ved å resirkulere et tidligere univers eller ved å ”formere” seg.

Les også:

Teleskop på sørpolen
Big Bang

Big bang: Forskere fanger opp ekkoet fra big bang

2 minutter
Where did big bang happen
Big Bang

Hvor i universet skjedde big bang?

1 minutt
Before big bang
Big Bang

Universets fødsel: Hva fantes før big bang?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul