Big Bang 2014/14
Universet - Big Bang

Forskere ser tilbake til big bang

Big bang: Takket være et iskaldt teleskop kan forskerne følge universets fødsel.

Rett etter at universet ble til i big bang, utvidet alt seg med lysets hastighet – faktisk enda raskere. I de første fragmentariske brøkdelene av et sekund gjennomgikk universet en fase der det ble blåst opp så ufattelig fort at selv lyset hadde hatt problemer med å følge med.

Big bang etterlot avtrykk

Teorien har eksistert i mange år, men nå har man for første gang funnet beviser for den. Den ekstreme utvidelsen satte nemlig et avtrykk som fortsatt er synlig i dag. Avtrykket er lestbart i den kosmiske bakgrunnsstrålingen som strømmer mot oss fra alle kanter av universet.

Årsaken til avtrykket er den ekstreme utvidelsen. Fordi all materie i universet ble akselerert med en kraft man senere aldri har sett, skapte det såkalte gravitasjonsbølger som rullet gjennom det nyfødte universet. Disse fikk det tidlige universet til å skifte form mange ganger, og formendringene polariserte strålingen som svingte i forskjellige retninger. Strålingen eksisterer i dag som kosmisk bakgrunnsstråling, og de forskjellige svingningsretningene er nå observert i et teleskop i Antarktis.

Albert Einstein forutså gravitasjonsbølgene etter big bang

Takket være oppdagelsen kan forskerne nå se helt tilbake til universets aller tidligste sekunder. Samtidig har vi fått det første direkte beviset på at gravitasjonsbølgene eksisterer. De ble teoretisk forutsagt av Albert Einstein i 1916, og nok en gang har det vist seg at gamle Albert hadde rett.

Les mer om universets fødsel i Illustrert Vitenskap nummer 14.

Se det tidlige universet pulsere her (åpner i nytt vindu):

Les også:

Teleskop på sørpolen
Big Bang

Big bang: Forskere fanger opp ekkoet fra big bang

1 minutt
Einstein facts
Fysikk

Albert Einstein: Ting du ikke visste

1 minutt
Before big bang
Big Bang

Universets fødsel: Hva fantes før big bang?

1 minutt
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!