Men teorien møtte også betydelig skepsis blant astronomer som mente at det var irrasjonelt og uvitenskapelig å tro at universet hadde en begynnelse.
Skeptikerne mente at Lemaîtres teori hadde bunn i hans religiøse overbevisning, og var et forsøk på å vise at en gud hadde skapt universet.
Ny teori gjør universet uendelig
Den britiske astronomen Fred Hoyle var blant de fremste skeptikerne.
Som et motsvar beskrev han den såkalte Steady State-teorien, som beskriver at universet er uendelig, at det ikke har en begynnelse og at det blir skapt nye materie løpende i takt med universets utvidelse. En teori som senere har blitt motbevist.
Diskusjonene raste mellom tilhengere av de ulike teoriene de neste årene.
Big Bang blir født
I 1949 fikk Fred Hoyle et radioprogram på den britiske radiokanalen BBC.
- mars gikk han på lufta for å snakke om de ulike teoriene om universets opprinnelse – og primært for å forsvare sin egen Steady State-teori.
Under sendingen fikk han sagt at:
«Disse teoriene var basert på hypotesen om at all materie i universet ble skapt i et stort smell på et bestemt tidspunkt i den fjerne fortiden.»
Ordene henviste til teorien om at universet ble skapt i en eksplosjon på et gitt tidspunkt. Det var første gang Lemaîtres teori ble omtalt som The Big Bang.
80-tallet gjorde Big Bang til folkeeie
BBC tok uttrykket til seg og omtalte nå Lemaîtres teori som Big Bang-teorien.
I begynnelsen av 196-tallet begynte navnet for alvor å dukke opp i vitenskapelige avhandlinger, men det var først på 1980-tallet den brede befolkningen begynte å bruke uttrykket Big Bang.
Hoyle ga aldri opp
Siden Georges Lemaîtres først beskrev teorien i 1931, har det veltet inn med vitenskapelige beviser for at han sannsynligvis hadde rett.
Fred Hoyle kom imidlertid aldri til å anerkjenne teorien. Han justerte sin egen Steady State-teori, slik at den kunne ta høyde for de bevisene som støttet Big Bang-teorien.
Den kontroversielle britiske astronomen døde i 2001 – overbevist om at universet var uendelig.