Om Krabbetåken
Krabbetåken er en rest etter en eksploderende stjerne – en såkalt supernova – som ligger til venstre i stjernebildet Tyren om lag 6000 lysår unna.
Supernovaresten ble første gang observert i år 1054 av kinesiske astronomer. Da den franske astronomen Charles Messier i 1758 utga sin katalog over himmellegemer, ble Krabbetåken registrert som under navnet Messier 1.
I de 1000 årene astronomene har kjent til Krabbetåken, har den bare vokst seg større på himmelen.

Da stjernen eksploderte som en supernova, avstøtte den hydrogengasser som avgir rødlig lys på himmelen.
Det skyldes at stoffet som ble slynget ut etter eksplosjonen, beveger seg vekk fra sentrum med en hastighet på 1500 km/s.
I midten av Krabbetåken er det en nøytronstjerne som roterer 30 ganger i sekundet. For hver omgang sendes det ut radiobølger og røntgenstråler i retning av jorden.
Se pulserende mønster strømme ut fra Krabbetåken:

En serie av bilder fra Hubble-teleskopet viser pulserende ringer strømme ut fra Krabbetåken.
Guide til Krabbetåken

Krabbetåken står ca. 35 grader over horisonten klokken 21.
SLIK GJØR DU
NÅR?
21. mars er det nymåne, og i dagene omkring denne datoen er himmelen relativt mørk natten gjennom. Observasjonsforholdene er altså gode hvis været er klart.
HVOR?
Klokken 21 finner du Krabbetåken ca. 30-40 grader over horisonten mot vest litt over og til høyre for Orion. Derefter beveger den seg nedover på himmelen og mot norvest.
HVORDAN?
Montér kikkerten på et stativ. Finn Orions tre beltestjerner lavt mot sørvest og beveg kikkerten skrått opp mot høyre, omtrent som Orions samlede høyde – der finner du Krabbetåken.