Berømt supernova har vokst i nesten 1000 år

Oktober 2022: Den vokser fortsatt med 1500 km/s! Den gigantiske Krabbetåken er restene av en supernova, og akkurat nå kan du se den med en kikkert.

Oktober 2022: Den vokser fortsatt med 1500 km/s! Den gigantiske Krabbetåken er restene av en supernova, og akkurat nå kan du se den med en kikkert.

NASA/Shutterstock

Om Krabbetåken

Krabbetåken er en rest etter en eksploderende stjerne – en såkalt supernova – som ligger i stjernebildet Tyren om lag 6000 lysår unna. Supernovaresten ble første gang observert i år 1054 av kinesiske astronomer.

Da den franske astronomen Charles Messier i 1758 utga sin katalog over himmellegemer, ble Krabbetåken registrert som under navnet Messier 1.

I de 1000 årene astronomene har kjent til Krabbetåken, har den bare vokst seg større på himmelen.

Da stjernen eksploderte som en supernova, avstøtte den hydrogengasser som avgir rødlig lys på himmelen.

© Shutterstock

Det skyldes at stoffet som ble slynget ut etter eksplosjonen, beveger seg vekk fra sentrum med en hastighet på 1500 km/s.

I midten av Krabbetåken er det en nøytronstjerne som roterer 30 ganger i sekundet. For hver omgang sendes det ut radiobølger og røntgenstråler i retning av jorden.

Se pulserende mønster strømme ut fra Krabbetåken:

En serie av bilder fra Hubble-teleskopet viser pulserende ringer strømme ut fra Krabbetåken.

© NASA

Guide til Krabbetåken

Stjernekort Krabbetaagen

Krabbetåken står ca. 20 grader over horisonten klokken 23.

©

SLIK GJØR DU

NÅR?

Den 25. oktober er det nymåne, og i dagene omkring denne datoen er himmelen relativt mørk natten gjennom. Observasjonsforholdene er altså gode hvis været er klart.

HVOR?

Klokken 23 finner du Krabbetåken ca. 30 grader over horisonten mot øst litt over og til venstre for Orion. Derefter beveger den seg opp på himmelen i nordvestlig retning.

HVORDAN?

Montér kikkerten på et stativ. Finn Orions tre beltestjerner lavt mot øst og beveg kikkerten skrått opp mot venstre, omtrent som Orions samlede høyde – der finner du Krabbetåken.