Shutterstock

Astronomer oppdager 25 mystiske radioglimt som treffer jorden igjen og igjen

De ekstreme og gjentatte energiutladningene som suser gjennom universet, skal nå hjelpe forskerne med å spore opp kilden.

På bare en tusendel av et sekund strømmer det mer energi ut av et såkalt kort radioglimt enn det gjør fra solen på tre døgn.

De kraftige energiutladningene reiser langt gjennom universet før radioteleskoper fanger dem opp som kortvarige glimt av radiobølger. Ny forskning viser at jorden blir truffet av de mystiske radiosignalene, som på engelsk forkortes FRB, rundt 1000 ganger i døgnet.

Hva radioglimtene egentlig er, og hvor de stammer fra, er likevel usikkert, og teoriene varierer.

Én ting er imidlertid sikkert: De voldsomme mengdene energi må komme fra et ekstremt miljø ute i verdensrommet.

Noen forskere jobber derfor med hypotesen om at glimtene stammer fra de energimettede områdene rundt svarte hull, mens andre undersøker om de oppstår på grunn av pulsarer,[magnetarer](https://illvit.no/universet/magnetar-kaster-straalingsbomber), gammastråleglimt eller en fremmed livsforms forsøk på å kommunisere.

Astronomer fordobler nesten antallet spesielle radioglimt

Takket være større og bedre radioteleskoper finner man stadig nye radioglimt.

Det kraftige CHIME-teleskopet i Canada har siden 2015 funnet hele tusen nye radioglimt.

I en ny studie har et internasjonalt team av astronomer brukt data fra CHIME-teleskopet og utviklet en nytt program som til sammen har funnet 25 nye radioglimt som kommer fra samme kilde og treffer jorden gang etter gang.

Før den nye studien var det bare påvist 29 slike gjentatteglimt.

Teleskop under sort stjernehimmel

Det såkalte CHIME-teleskopet står i Dominion-observatoriet i British Columbia i Canada. Siden 2015 har det påvist hele 1000 nye korte radioglimt. CHIME står for Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment.

© CHIME

Programmet gjennomgår de enorme mengdene data fra radioteleskopet på jakt etter bølger som ligner hverandre.

Den ser etter hvor raskt radioglimtene går fra høy til lav frekvens etter hvert som de kolliderer med materie på reisen gjennom verdensrommet.

Hvis glimtene ligner, er det sannsynlig at de har tatt samme rute og kommer fra samme sted.

Og ligner gjør hele 25 av de påviste korte radioglimtene, ifølge forskergruppen.

Gjentagelser kan sette forskerne på sporet av glimtenes opphav

Forskerne har ikke funnet noe mønster i radioglimtenes gjentagelser. Det eneste unntaket er glimtet ved navn FRB 180916, som treffer jorden hver 16. dag.

Studien viser også at de gjentatte radioglimtene er veldig sjeldne – bare 2,6 prosent av de påviste glimtene stammer fra samme kilde.

Men selv om de er sjeldne, kan de mystiske gjentatte glimtene bli en stor hjelp for å finne ut hva som forårsaker fenomenet.

«Enhver forklaring på korte radioglimt må også kunne forklare hvorfor noen kilder er hyperaktive, mens andre for det meste er stille», påpeker Ziggy Pleunis, som ledet den nye studien, overfor Universe Today.

Astronomene vet derfor litt mer om hva de skal lete etter etter hvert som radioteleskopene blir bedre og kan finne flere av de mystiske radioglimtene.