Shutterstock
Planet med bunden rotation

Astronomer: Her bør vi lete etter liv

Vi har kanskje oversett noe viktig i jakten etter beboelige områder i universet, ifølge studie.

Forestill deg en klode der den ene siden alltid vender mot systemets stjerne og dermed er badet i evig lys, og den andre siden alltid ligger i et iskaldt mørke.

Selv om det kanskje lyder som plottet til en sciencefictionfilm, er planeter med bunden rotasjon temmelig vanlige siden de finnes i bane rundt såkalte røde dvergstjerner, som utgjør opptil sytti prosent av de stjernene du kan se på nattehimmelen.

Planetenes såkalte dagside kan være så varm at flytende vann ikke kan eksistere på selve overflaten. Derimot kan nattsiden være så kald og ugjestmild at alle former for vann ville fryse til is.

Men nå har forskere ved universitetet i California i USA utpekt et bestemt område på eksoplanetene som faktisk kan være beboelig. Studien er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet The Astrophysical Journal.

Den smale tussmørke-sonen i skillelinjen, også kalt terminator-sonen, der de to sidene møtes, kan nemlig ha nøyaktig den rette temperaturen til å ha liv.

Det oppdaget astronomene vet at hjelp av avanserte klimamodeller de vanligvis bruker til å beregne temperaturer, trykk, vind- og luftfuktighet på jorden – bare med enkelte tilpassinger som for eksempel en annen bane rundt stjernen.

Kunstnerisk gengivelse af planet i bunden rotation

Slik kan det beboelige område på en planet i bunden rotasjon se ut, ifølge forskerne.

© Ana Lobo/UCI

Ifølge forskerne selv er det første gang noen har påvist at slike planeter faktisk kan ha et beboelig belte.

Tidligere har astronomer vært mest opptatt av havplaneter i jakten etter beboelige områder i universet.

Men nå mener de amerikanske astronomene at vi bør utvide jakten til de todelte eksoplanetene selv om de kanskje kan virke brutale. Det var også oppfordringen i en studie utgitt i Astrobiology allerede i 2013.

«Ved å utforske disse eksotiske klimatilstandene øker vi sjansene for å finne og identifisere en beboelig planet i nærmeste framtid», forteller Ana Lobo, som står bak studien.