Shutterstock
Månen

Astronomer har oppdaget skjulte lag under månens overflate

Ved hjelp av den kinesiske roveren Yutu 2 har forskere gjort en ny oppdagelse 90 meter under overflaten på vår trofaste følgesvenn.

Månens arrete overflate er dekket av kratere som vitner om voldsomme kollisjoner med meteorer for millioner av år siden. De kan være flere kilometer store og det er godt med skygge nede i dem.

Men kanskje er det ikke bare overflaten på vår faste følgesvenn som har en dramatisk fortid.

Det viser en studie der amerikanske, britiske og kinesiske astronomer har sett på data fra den kinesiske Chang'e 4-sonden, som landet på månens bakside en tidlig januarmorgen i 2019. Det melder ScienceAlert.

Landingsfartøyet hadde med seg den soldrevne roveren Yutu 2, som siden har utforsket det 186 kilometer brede Von Kármán-krateret på månens sørlige halvkule.

Roveren har med seg et instrument som sender ut radiobølger ned i bakken og registrerer hvordan de reflekteres tilbake til overflaten.

På denne måten hjelper instrumentet astronomene med å lage et tverrsnitt av bakken og kontrastene mellom ulike materialer der.

90 meter nede ventet lagene på oss

Astronomene har undersøkt data fra Yutu-2 flere ganger tidligere, men denne gangen hadde forskerne angivelig tilgang til flere og dypere målinger fra de øverste 300 meterne under overflate.

På de første 40 meterne kunne forskerne ikke se noe uvanlig, bortsett fra et gammelt krater som var dekket av jord og støv.

Men fra rund 90 til 300 meter nede oppdaget de en rekke tidligere skjulte lag som «trolig indikerer en rekke basaltutbrudd som skjedde for milliarder av år siden», som forskerne skriver i studien som er publisert i Journal of Geophysical Research: Planets.

Analysene avdekket til sammen fem ulike lag med en tykkelse fra rundt 20 meter til over 70 meter. Minst tre av lagene antas å bestå av den vulkanske bergarten basalt.

Funnet er ett av flere som den siste tiden har kastet lys over hva som befinner seg under støvet på månens overflate.

I juli 2023 kunngjorde astronomene for eksempel at de hadde funnet en 3,5 milliarder år gammel klump størknet magma under overflaten, trolig fra en type vulkan som aldri tidligere er sett der.