Credit John A. Paice www.johnapaice.com/
Sort hul

Astronomer har oppdaget den største kosmiske eksplosjonen noen gang

Åtte milliarder lysår unna har én eksplosjon allerede sluppet ut mer energi enn solen gjør i hele levealderen sin.

Den er mer enn ti ganger lysere enn noen av de kraftige stjerneeksplosjonene vi kjenner, og har i dag vart i mer enn tre år.

Et team av astronomer fra University of Southampton har fanget inn den største og mest energirike kosmiske eksplosjonen vi noen gang har sett.

Energiutladningen som har fått navnet AT2021lwx, fant sted omkring åtte milliarder lysår unna da universet var omkring seks milliarder år gammelt, og har med andre ord så langt vært synlig mer enn tre år.

Til sammenligning er de massive energiutladningene som oppstår når en stjerne kollapser under sin egen vekt og eksploderer, bare synlige i et par måneder.

«På tre år har denne begivenheten utløst 100 ganger mer energi enn solen vil sende ut i løpet av 10 milliarder år», forteller forskningsleder Philip Wiseman til The Guardian.

Han og kollegene har studert eksplosjonen med flere ulike teleskoper: blant annet Nasas Neil Gehrels Swift-teleskop og Gran Telescopio Canarias i La Palma.

Kan være et sjeldent fenomen

Målingene har fortsatt ikke avslørt den presise kilden.

Men astronomene mener at den ekstreme energiutladningen kan være resultatet av en enorm gassky – tusenvis ganger større enn vår egen sol – som har blitt forstyrret og revet i stykker av et supermassivt svart hull.

De delene av gasskyen som blir slukt, kan sende sjokkbølger gjennom restene av skyen og gjennom den smultringformede gassen rundt hullet.

Det er imidlertid veldig sjeldent og aldri sett i en tilsvarende skala.

AT2021lwx er ikke den lyseste eksplosjonen vi noen gang har sett. Så sent som i 2022 ble et eksepsjonelt energirikt gammaglimt 2,4 milliarder lysår unna målt til å være den så langt største romeksplosjonen noen gang.

Gammaglimtet som ble døpt GRB 221009A hadde høyere lysintensitet, men varte bare et par minutter.

Dermed kommer den samlede energimengden fra AT2021lwx-eksplosjon også til å være mye større.

Studien som er basert på målingene, er nettopp utgitt i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.