Kvasarer befinner seg alltid i midten av en galakse og er supertunge svarte hull som, med glupsk appetitt, svelger en skive av gass i området. Friksjonen mellom gasspartiklene som er på vei ned i det svarte hullet, får temperaturen til å stige til flere millioner grader.
Gasspartiklene blir så varme at en stor del av massen forvandles til stråling, noe som skaper en eksplosjon av lys som ofte er sterkere enn lyset fra alle stjernene i vertsgalaksen til sammen.
Kosmiske kollisjoner gir drivstoff
I den nye studien brukte forskerne Isaac Newton-teleskopet til å sammenligne bilder av 48 galakser med kvasarer, innen 3,5 milliarder lysår, med bilder av mer enn 100 galakser uten kvasar-aktivitet.
Astronomene oppdaget blant annet det de kaller «forvrengte strukturer» i de ytre områdene av de aktive galaksene.
Konklusjonen var at galakser med kvasarer hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å kollidere med andre galakser, og at selve kollisjonen sender gass i retning av det svarte hullet og dermed er en del av drivstoffet bak det ekstreme lysshowet.
Astronomene visste fra før at kvasarer skapes av gasspartikler som sender ut et siste «skrik» av lys før de forsvinner ned i det svarte hullet.
Den nye studien avslører at kosmiske sammenstøt mellom galaksene også er avgjørende for at gassen i det hele tatt sendes i retning av de sultne, svarte kjempene.
Oppdagelsen er, ifølge forskerne selv, et viktig skritt mot å forstå objektene som, på grunn av sin enorme lysstyrke, fungerer som en slags fyrtårn i historien om universets barndom.
«Kvasarer spiller en nøkkelrolle i forståelsen vår av universets historie og kanskje også framtiden for Melkeveien», sier Johnny Pierce, som er en av forskerne som står bak studien, i en pressemelding.