James Cameron Deepsea Challenger

Hvor dypt nede i havet har mennesket vært?

11 000 meter nede i Stillehavet ligger verdens dypeste sted, Challengerdypet. Har mennesker noen gang våget seg ned på slike dyp?

I Marianegropen som ligger vest i Stillehavet, befinner Challengerdypet seg. Det når helt ned til 10 924 meter og kunne med letthet slukt Mount Everest, verdens høyeste fjell.

Dypet ble oppdaget i 1951, og seks ganger har mennesket klart å nå ned til verdens bunn. Første gang var mest sensasjonell, for i 1960 klatret den sveitsiske dyphavsforskeren Jacques Piccard og den amerikanske marineoffiseren Don Walsh inn i det spesialkonstruerte og kulerunde dykkerfartøyet Trieste. Etter nesten fem timer nådde de bunnen, der de oppholdt seg i 20 minutter.

1995

Først i 1995 klarte mennesket igjen å betrakte bunnen av Challengerdypet, denne gangen med den fjernstyrte japanske forskningsubåten Kaiko. De to neste besøkene foregikk ubemannet, og en amerikansk undervannsrobot ved navn Nereus hentet i 2009 bunnprøver opp til følgeskipet på overflaten.

  1. mars 2012 ble filmregissøren James Cameron det tredje menneske i verden til å nå til bunns i det enorme Challengerdypet – 52 år etter bragden til Piccard og Walsh.

Deepsea Challenger

Instrumenter – sedimentsamler, gripeklo og sensorer – målte trykk, temperatur og saltinnhold.

500 kg ballast ble sluppet på havbunnen før oppstigning.

LED-lamper montert i et 2,5 m langt panel lyste opp havbunnen slik at ubåtens fire kameraer kunne dokumentere dykket.

Isolerende skumlag krympet 6,4 cm på grunn av stort trykk.

Cockpiten var bare 109 cm i diameter og kuleformet for å stå imot trykket.