Shutterstock
gravemaskine, motor, brint

Tunge maskiner får grønn hydrogenmotor

En ny miljøvennlig motor kan erstatte dieselmotoren i tunge anleggsmaskiner.

Nye elbiler strømmer ut fra bilfabrikkene, men batterier og elmotor kan ikke alltid erstatte forbrenningsmotoren. Nå lanserer den tyske bedriften Deutz en helt ny hydrogenmotor som skal gjøre gravemaskiner og annet tungt materiell grønnere.

Hydrogen brukes allerede som drivstoff i et mindre antall personbiler. Her sendes hydrogenet inn i en brenselcelle som produserer strøm som driver bilens elmotorer.

Men brenselceller er dyre og teknisk kompliserte. Hydrogenmotoren til Deutz er en forbrenningsmotor, som bensin- og dieselmotorer, og bygger dermed videre på en teknologi som har blitt testet, forfinet og forbedret i mer enn hundre år .

I stedet for å brenne fossilt drivstoff i sylinderne forbrenner motoren bare hydrogen direkte, og eksosen inneholder ikke noe drivhusgass.

Motor, brint, Deutz

Hydrogenmotoren Deutz TCG 7.8 H2 ligner på en vanlig dieselmotor, men drivstoffet er miljøvennlig hydrogen.

© Deutz

Motoren har typebetegnelsen TCG 7.8 H2, og i første omgang brukes den til å drive stasjonært materiell som for eksempel pumper, men en kommende modell vil finne veien til selvkjørende maskiner.

Gravemaskiner finnes allerede med batterier og elmotorer. Men variantene som går på strøm, har noen store ulemper.

Mens en gjennomsnittlig personbil kjører rundt 300 timer i året, er det helt normalt at store gravemaskiner er i bruk 5000 timer på et år.

Gravemaskiner kan være i drift 5000 timer i året. En personbil kjører omkring 300 timer per år.

Det svarer til 14 timer i døgnet hver dag året rundt, og det er umulig å oppnå en så lang driftstid hvis man også må lade opp batteriet.

Dessuten er batterier tunge. Den britiske maskinprodusenten JCB, som også er langt framme i utviklingen av hydrogenmotorer, har regnet ut at en 20 tonn tung gravemaskin som går på elektrisitet, vil kreve en batteripakke på åtte tonn.

Denne ekstra vekten vil bety at alle alle de andre delene må gjøres kraftigere, og det gjør igjen maskinen tyngre – og dyrere.

Batterier og mekanisk oppgradering vil gjøre elgravemaskinen omtrent dobbelt så dyr som en tilsvarende gravemaskin med dieseldrift, og brenselceller er også vesentlig fordyrende. En maskin med hydrogenmotor er derimot verken tyngre eller vesentlig dyrere enn dieselmodellen.

Hydrogenet kan lages med overskuddsstrøm fra for eksempel vindturbiner om natten. Deutz tror at de første tunge maskinene med den nye hydrogenmotoren kommer på markedet i 2024.