Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tog skal bli raskere enn passasjerfly

De nye magnettogene vil sveve over skinnene med en hastighet på 1250 km/t. Det er om lag 350 km/t raskere enn et passasjerfly.

Shutterstock

Drømmen om et tog som kommer raskere fram enn fly, er nå ett skritt nærmere virkelighet. Firmaet Hyperloop Transportation Technologies har bygget en passasjerkabin i full skala.

Vognen er 32 meter lang og veier fem tonn. Den skal bevege seg med 1250 km/t gjennom rør med veldig lavt trykk, der luftmotstanden er nesten null.

Toget skal sveve over skinnene ved hjelp av kraftige magneter, og det er også magneter som skaper framdrift, akkurat som for maglevtog. De er allerede i operasjon i Japan og Kina, men har bare nådd hastigheter omkring 600 km/t.

Den 32 meter lange kabinen kan romme opptil 40 passasjerer. Etter planen skal kabinene sendes av sted med under et minutts mellomrom.

© Marcelo del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Etter planen skal den nye kabinen testes på en prøvebane som er under bygging og står ferdig innen tre år. Den første driften blir kanskje i det sørvestlige Kina på en enda lengre bane.

Når kabinen en gang kommer i drift, vil den kunne romme 28–40 passasjerer, og HyperloopTT regner med at transportsystemet skal sende kabiner av gårde med et mellomrom på bare 40 sekunders.

Det vil innebære at systemet blir i stand til å transportere 164 000 passasjerer hver dag på en enkelt strekning.

Flere jobber for å vinne tog-kappløpet

HyperloopTT er ikke alene om visjonen. Firmaet Virgin Hyperloop One arbeider for eksempel ved et tilsvarende prosjekt.

Foreløpig har de klart å nå en toppfart på 386 km/t på en testbane i Nevada i USA.

Selv om de nye togene ikke kommer helt opp i 1250 km/t, vil de likevel kunne konkurrere med flytrafikken. Et vanlig passasjerfly beveger seg med om lag 900 km/t, og i tillegg kommer transporttiden til flyplassen.

Les også:

Tog

HYPERLOOP: Studenter melder seg på tog-kappløpet

6 minutter
Raskt som lyden
Tog

Helsinki-Stockholm: 28 minutter

2 minutter
Tog

Verdens raskeste damplokomotiv kjørte fra nazistene

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul