HYPERLOOP: Studenter melder seg på tog-kappløpet
Den 20. februar presenterer nederlandske Delft Hyperloop sine nyeste planer for Elon Musks lyntog. Illustrert Vitenskap fikk en eksklusivt sniktitt bak kulissene.

Med dette magnetiske svevetoget – Hyperloop – tar det bare halvannen time fra Oslo til Paris.
Allerede for omtrent sju år siden møtte Edouard Schneiders dem på nettet: vakuumtog. «Men hvorfor har de ikke blitt bygd?» spurte teamlederen til Delft Hyperloop seg.
I år fikk han en unik sjanse: et års avbrudd i studiet ved Nederlands Tekniske Universitet i byen Delft like ved Haag, sånn at han kunne jobbe på heltid med å utvikle et lyntog – sammen med 36 andre studenter.
Noen studiepoeng får de ikke. Og ikke penger for den saks skyld. Prosjektet er helt avhengig av medarbeidernes iver – arbeidsdagen begynner klokka ni og studentene går ofte ikke hjem før klokka ti på kvelden.
Oslo–Paris på halvannen time
Edouard Schneiders og Maaike Hakker tar imot oss i en gammel kjemibygning som universitetet i Delft har stilt til rådighet for prosjektet. Uten nøkkelkort kommer man ikke inn: Her foregår det topphemmelige saker.
Hyperloop, en av satsingene til visjonæren Elon Musk, er et lynraskt tog som etter planen skal nå hastigheter opptil 1200 km/t. Med en slik fart tar det bare halvannen time å reise fra Oslo til Paris.
En kapsel (eller pod på engelsk) som raser gjennom et rør – det er Hyperloop i et nøtteskall. Men det mangler bare en liten ting: Den må utvikles.
Gjennom en rekke konkurranser prøver Musk å komme fram til de beste og mest realistiske forslagene. Og det nederlandske teamet bak Delft Hyperloop har allerede vunnet en av dem.
Det er altså ikke så rart at Maaike og Edouard er litt forsiktige med hvilke tekniske detaljer de røper når det snakker om prosjektet. De vil være med i neste konkurranse også – og komme med et enda bedre bidrag.