Video: Skipet som utligner bølgeslag

Et skip går rolig og stabilt gjennom grov sjø. Se her hvordan det er mulig å få til.

Ship on ocean

Les mer: Norske forskeres kamp mot bølgene

Les artikkelen "Farvel til sjøsyken" og få vite mer om norske forskeres arbeid med å utvikle et skip som ligger stille i storm. Artikkelen er fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Skipet ligger stille i bølger og storm

I 2015 legger et skip ut på Nordsjøen. Trass i bølger og sjøgang ligger skipet stabilt og uberørt. Mens bølgene slår mot skroget, ligger skipet helt stille.

Teknologien kalles en U-tank, og den jobber forskerne med nå. Den ble testet på et modellskip, og resultatet kan du se i videoklippet nedenfor.

U-formet tank

En U-tank er en U-formet vanntank som er innebygd langs sidene av skipsskroget. Når en bølge for eksempel treffer skroget på styrbord side, registreres det av sensorer om bord som er koblet til U-tanken.

Fjernstyrte ventiler blåser umiddelbart inn luft på babord side av U-tanken, slik at vannstanden øker i tankens styrbords side. Dermed nøytraliseres bølgepåvirkningen med en tilsvarende motsattrettet kraft i U-tanken.

I videoklippet fremgår det også hvordan vannstanden hever og senker seg i U-tanken avhengig av hvilken side bølgene kommer fra.