Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ship on ocean
Transport - Skip

Video: Skipet som utligner bølgeslag

Et skip går rolig og stabilt gjennom grov sjø. Se her hvordan det er mulig å få til.

Les mer: Norske forskeres kamp mot bølgene

Les artikkelen "Farvel til sjøsyken" og få vite mer om norske forskeres arbeid med å utvikle et skip som ligger stille i storm. Artikkelen er fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Skipet ligger stille i bølger og storm

I 2015 legger et skip ut på Nordsjøen. Trass i bølger og sjøgang ligger skipet stabilt og uberørt. Mens bølgene slår mot skroget, ligger skipet helt stille.

Teknologien kalles en U-tank, og den jobber forskerne med nå. Den ble testet på et modellskip, og resultatet kan du se i videoklippet nedenfor.

U-formet tank

En U-tank er en U-formet vanntank som er innebygd langs sidene av skipsskroget. Når en bølge for eksempel treffer skroget på styrbord side, registreres det av sensorer om bord som er koblet til U-tanken.

Fjernstyrte ventiler blåser umiddelbart inn luft på babord side av U-tanken, slik at vannstanden øker i tankens styrbords side. Dermed nøytraliseres bølgepåvirkningen med en tilsvarende motsattrettet kraft i U-tanken.

I videoklippet fremgår det også hvordan vannstanden hever og senker seg i U-tanken avhengig av hvilken side bølgene kommer fra.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul