Spøkelsesskip top

Spøkelsesskip hjemsøker Japan: hodeløse lik i lasten

12 mystiske spøkelsesskip med råtnende lik om bord har de siste ukene rullet inn med havtåken fra Japanhavet. Flere av likene manglet hode – og i ett tilfelle ble det gjort et makabert funn av seks hodeskaller som trillet rundt.

11. desember 2015 av Mikkel Skovbo

Det er bare sjøfuglenes illevarslende skrik som høres rundt spøkelsesskipet idet den japanske kystvakten legger seg inntil skuta: ingen tegn til liv om bord.

Ved ombordstigningen av de ramponerte fartøyene, som siden oktober er blitt funnet drivende omkring utenfor den japanske vestkysten, blir kystvaktene møtt av det ene makabre synet etter det andre: Råtnende lik ligger spredd omkring på fartøyene – og i to tilfeller er kroppene uten hode.

På ett av de mange spøkelsesskipene er det dessuten funnet seks hodeskaller.

De 12 spøkelsesskipene ble alle oppdaget langs Japans vestkyst (med gult).

Spøkelsesskip lenge underveis

Likenes grad av oppløsning indikerer at de falleferdige spøkelsesskipene har vært lenge til havs. Når kroppen dør, tar det normalt mange måneder eller år før forråtnelsen er total og hud, fett og muskler er fullstendig forsvunnet fra skjelettet – selv i våte omgivelser.

Funnet av to lik uten hode samt seks løse hodeskaller overrasker rettsmedisiner Steen Holger Hansen ved Københavns Universitet.

"Hodet faller ikke naturlig av kroppen i forbindelse med forråtnelsesprosessen med mindre det er dyr til stede eller spesielle påvirkninger utenfra", sier rettsmedisineren, som betegner funnene som merkverdige:

"Jeg vil ikke avvise at et hode som ligger på en våt planke i en gyngende båt over lang tid, kan løsne. Men det virker snarere som noe som er gjort av et menneske (…) Man kan jo avkoke en hodeskalle i løpet av et døgn."

Falleferdige spøkelsesskip – fra Nord-Korea?

Om hodene faktisk ble hogget av eller ikke, kan bare de gjenstående undersøkelsene hos den japanske kystvakten vise.

Allerede nå gjetter de japanske ekspertene på at de råtne likene fra spøkelsesskipene enten stammer fra nordkoreanske avhoppere eller fiskere som er kommet i uføre på Japanhavet.

Det siste av de 12 spøkelsesskipene skjulte fire lik i skroget.

"Treskutene er gamle og tunge. De kan ikke seile spesielt fort, og motorene er ikke kraftige nok til å seile mot strømmen," sier den maritime eksperten Yoshihiko Yamada ved Tokai Universitet.

Det er funnet fiskeutstyr på flere av spøkelsesskipene samt en planke med ordene "Koreas Folkehær" og et istykkerrevet flagg, som kunne ligne Nord-Koreas. Ingen av skutene hadde moderne navigasjonsutstyr om bord.

Et istykkerrevet flagg funnet på et av spøkelsesskipene (tv.), minner om det nordkoreanske (th.) og kan være en ledetråd med hensyn til skipenes opprinnelse.

Det nordkoreanske regimet presser for tiden både bønder og fiskere til å levere mer matvarer enn normalt, og disse spøkelsesskipene kan være fiskebåter som er gått for langt ut – for så å gå tom for drivstoff – i jakten på å oppfylle de påtvungne kvotene.

Hvordan hodene deres har falt av underveis, er og blir en gåte.

Pirat mistet hodet til sjøs

Den fryktede piraten kaptein Svartskjegg herjet i Amerika i en saltstenket sjørøverskute som får selv de mest uhyggelige spøkelsesskip til å minne om en liten plastbåt: Tremasteren Queen Anne's Revenge. Og forresten så endte Svartskjegg også sine dager uten hode. Les hele historien om den grusomme piraten og funnet av flaggskipet hans her:

MYTISKE DØDSSKUTER

De japanske spøkelsesskipene skriver seg inn i historien som ett eksempel blant mange fartøy med mystiske lik i lasten:

THE OCTAVIUS

? Hvor? Grønlands vestkyst ? Når? 1775 ? Hva? En hvalfangerskute får kontakt med en mystisk tremastet skonnert som driver formålsløst rundt i havet. Da hvalfangerne går om bord, blir de møtt av et syn som går gjennom marg og bein: Hele besetningen – 28 mann – var frosset i hjel på stedet. Skal man tro den noe mytologiske historien, sitter kapteinen fortsatt bak bordet i kahytten sin med fjærpennen over loggboken – som for øvrig så sin siste innføring den 11. november 1762. Spøkelsesskipet og besetningen drev altså stivfrosne rundt

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: