Roboter tar roret på verdenshavenes største skip

90 prosent av alle varer vi kan finne i butikkhyllene, har vært fraktet i en container. Containerterminaler håndterer i dag millioner av containere uten at et eneste menneske er involvert, og snart vil containerskipene miste den menneskelig kapteinen.

© Ken Ikeda Madsen

Ved havnen i Rotterdam holder en av Europas største containerterminaler på å ta imot et containerskip. Om lag 10 millioner containere passerer hvert år gjennom terminalen, men på det 1000 hektar store havneområdet står det ikke en eneste havnearbeider.

Havnen drives utelukkende av roboter.

Roboter samarbeider

© Ken Ikeda Madsen

De store kranene ved kaia har ingen førerkabiner, men er utstyrt med kameraer. Lenger inne på land sitter kranførerne samlet i et kontrollrom og koordinerer arbeidet med å tømme skipet.

© Ken Ikeda Madsen

Kaikranen plasserer containeren på en såkalt trolley. Via innlagte magnetspor på veien finner trolleyen selv frem til én av containerstablene på havneområdet, som terminalens sentrale it-system holder overblikk over.

© Ken Ikeda Madsen

Trolleyen setter containeren ved stabelen og overlater den til skinnekranen. Ut fra når containeren skal hentes, finner den algoritmestyrte kranen den optimale plassering i stabelen.

© Ken Ikeda Madsen

Når lastebilen ankommer, skannes nummerskiltet automatisk, og it-systemet gir beskjed til skinnekranen om å finne den riktige containeren i stabelen og sette den på lastebilen.

Havets giganter seiler uten kaptein

© Rolls Royce

Men en havneterminal uten mennesker er bare første skritt i automatiseringen av containerindustrien. Nå vil skipsmotorprodusenten Rolls-Royce gjøre verdenshavenes absolutt største skip – containerskipene – i stand til å seile uten en menneskelig kaptein.

Les mye mer om containerens framtid i den nyeste utgaven av Illustrert Vitenskap, som er på gata nå.