MIT CSAIL

Robotbåt stevner ut i Amsterdams kanaler

Ingeniører har utviklet en båt som kan navigere selv, og de tester den på et sted som er krevende: Amsterdams kanaler.

Forskere og ingeniører ved amerikanske MIT og Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions i Nederland har sammen utviklet en autonom robotbåt som nå er klar til å legge fra land i kanalene i Amsterdam.

Den elektriske båten kalles Roboat og har en lasteevne på fem personer. Et fullt ladet batteri gir opptil ti timers seilas.

For å finne fram i storbyens trafikkerte kanaler bruker båten detaljerte kart og GPS, mens et system av kameraer og lidar hjelper den til å navigere utenom hindringer.

ro-boat, drone, Amsterdam

Ro-boat bruker GPS, kameraer og lidar til å finne fram.

© MIT CSAIL

Selve skroget er en vanlig aluminiumskonstruksjon, mens overdelen kan tilpasses ulike behov: Roboat er konstruert for å kunne brukes til passasjertransport eller avfallsinnsamling, eller en rekke Roboats kan koble seg sammen og bli til en midlertidig flytende bro.

Roboat seiler helt autonomt, men i et kontrollsenter kan en operatør overvåke opptil 50 farkoster og gripe inn hvis en av båtene møter uforutsette problemer eller det skjer en ulykke.

For ingeniørene bak navigasjonssystemet er Amsterdams forgreinede nettverk av kanaler det perfekte testområdet. Antallet mulige hindringer er stort, og hastigheten ikke så høy – fartsgrensen på vannet er 6 km/t.