Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Skip

Hvorfor kan et skips kjølvann ses så langt etter skipet?

Den stripen som kjølvannet etter et skip danner, ser ut til å bli utvisket meget langsomt. Hva er årsaken til det?

Vann er svært lettflytende i forhold til andre væsker. Vi sier også at den indre gnidningsmotstanden i vann er svært liten. Derfor vil de virvlene som et skip danner i vannet, bruke meget lang tid på å dø ut. Vi forstår kanskje prinsippet best hvis vi tenker på hvordan det er å røre rundt i en bøtte med maling sammenliknet med i en bøtte med vann. Når vi rører i maling for å gjøre den klar til bruk, merker vi tydelig at friksjonen er stor. Det er tungt å bevege rørepinnen rundt i malingen, og malingen flyter langsomt. Når vi er ferdige og tar ut rørepinnen, stanser bevegelsen i malingen nesten med det samme. Det skyldes at mye av den energien som er tilført ved omrøringen, er blitt omdannet til varme på grunn av friksjonen. Hvis vi gjør det samme eksperimentet med vann i bøtten, er det tydelig at det er mye lettere å røre rundt. Fordi gnidningsmotstanden i vann er svært liten, blir det meste av den tilførte energien omdannet direkte til bevegelsesenergi i vannet. Når vi fjerner rørepinnen, tar det også mye lengre tid før bevegelsen i vannet stanser, det vil si før bevegelsesenergien er omdannet til varme. Kjølvannsstripen etter skipet oppstår i samsvar med det samme prinsippet som når vi rører i bøtten med rørepinnen. Virvlene i vannet dannes først og fremst av propellen, men skrogets bevegelse gjennom vannet bidrar også, og derfor trekker også seilskip en tydelig kjølvannsstripe etter seg. Kjølvannet blir særlig tydelig fordi vannet i stripen skummer opp. Det skyldes dels at skipet trekker luft ned i vannet, dels de brytende bølgene fra skipet.

Les også:

Liv i universet

Liv på Venus? 5 sonder skal avsløre sannheten

4 minutter
Fenomener i fysikken

Amerikansk fysiker vil skape en spiral til fortiden

20 minutter
Skaldet og højt testosteron
Mennesket

Feil eller fakta? Har skallede menn EGENTLIG mer testosteron

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul