Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Skip

Hvordan går det an å seile mot vinden?

Det går ikke an å seile rett opp mot vinden. Når man kommer inn i ”vindøyet”, begynner seilene å blafre, og båten mister fremdriften. Men som alle seilere vet, går det greit å krysse opp mot vinden. Den optimale vinkelen er 30–45 grader på vindretningen, eller slik at båten ligger i en posisjon som gjør at seilene ikke blafrer. Da vil båten bevege seg fremover fordi vinden virker på seilet med en kraft som både har en sideveis og en foroverrettet påvirkning i forhold til båtens retning. Den største påvirkningen skjer sideveis, men den nøytraliseres delvis av kraften i vannet, som påvirker båtens kjøl. Derfor flytter ikke båten seg altfor mye til siden. Så lenge den foroverrettede kraften kan klare å overvinne motstanden som vannet yter, beveger båten seg fremover, og ved å svinge seilet og endre retningen ofte, går båten mot vinden.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul