Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Transport - Skip

Hva betydde det å bli kjølhalt?

Kjølhaling var en temmelig fæl maritim straff for menige bestningsmedlemmer på europeiske marinefartøyer på 1600-tallet.

Kjølhaling var en temmelig fæl maritim straff for menige bestningsmedlemmer på europeiske marinefartøyer på 1600-tallet. Bundet på hender og føtter og festet til et tau ble den straffedømte slengt over bord og trukket ned under skipskjølen en eller flere ganger. Som oftest på tvers av skipet, men på mindre fartøyer også fra baug til akter.

Vanligvis var det festet vekter til føttene på synderen for å holde ham på avstand fra skroget. For hvis man dro for fort i tauet, kunne stakkaren få dype sår og flenger av skjell og rur som vokste tett på skipsbunnen. I aller verste fall kunne han risikere å miste både armer, ben og kanskje hodet. Dro man på den annen side for langsomt i tauet, risikerte den kjølhalte å lide drukningsdøden.

Straffen ble gitt for alvorlige brudd på skipets regler for oppførsel og ble offisielt avskaffet først i 1853.

Les også:

Kursk disaster
Ubåter

KURSK - bak ubåtkatastrofen

21 minutter
Skip

Hvorfor kan et skips kjølvann ses så langt etter skipet?

0 minutter
bermuda planes
Skip

Bermuda: Flymysterier i fleng

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul