CFC
skib, norge, autonom

Historisk sjøsetting: Autonomt containerskip går på strøm

Ingen CO2-utslipp og snart ikke noe mannskap – et nytt norsk containerskip viser veien til framtidens transport til sjøs.

Det 80 meter lange skipet Yara Birkeland går på strøm og kan seile uten mannskap. Dette kan øke sikkerheten i de travle farvannene siden mange uhell skyldes menneskelige feil.

Skipet kan frakte opp til 3200 tonn, noe som svarer til 120 containere om gangen. Det skal transportere gjødsel på en 13 kilometer lang rute mellom Porsgrunn og Brevik.

Selv om ruten er relativt kort, vil skipet overflødiggjøre 40 000 dieseldrevne lastebilturer årlig, med en forventet besparelse på 678 tonn CO2.

selvsejlende, Norge, Yara

Prosjektleder for Yara Birkeland, Jostein Braaten, viser fram et av skipets åtte batterikamre.

© REUTERS/Victora Klesty

Det tradisjonelle maskinrommet om bord er skiftet ut med åtte kamre til batterier som lades opp med miljøvennlig vannkraft. Fullt oppladet kan batteriene levere 6,8 MWh, noe som svarer til batterier fra om lag hundre Teslaer. Batteriene gir skipet en toppfart på 15 knop.

Yara Birkeland er utviklet og produsert i et samarbeid mellom gjødselprodusenten Yara og teknologiselskapet Kongsberg. Kongsberg skal integrere og finjustere skipets systemer og sensorer slik at det i framtiden både kan fjernstyres og gå i trafikk uten menneskelig innblanding.

På ruten mellom Porsgrunn og Brevik vil skipet måtte navigere i en smal fjord og gå under to broer. Dessuten må man ta hensyn til kraftig strøm og en myriade av fartøyer som handelsskip, lystbåter og kajakker.

Yara, Norge, selvsejlende

En modell av Yara Birkeland ble for første gang presentert i Trondheim i september 2017.

© Yara International ASA

Skipet har gjennomført jomfruturen fra Horten til Oslo, der det etter covid-relaterte forsinkelser har blitt vist fram for offentligheten.

Det forventes å bli satt i drift i 2022. Etter en prøveperiode på to år skal man avgjøre om skipet får lov til å være fullstendig selvstyrt.