Hyperloop top

Prototype av Hyperloop svever for første gang

Drømmen om et transportmiddel som kan kjøre i 1200 km/t, har kommet et skritt nærmere virkeligheten. En gruppe studenter har nettopp fått sin modell til å sveve med supermagneter.

26. oktober 2016 av Karine Kirkebæk

I fremtiden skal strekningen mellom Los Angeles og San Francisco kunne tilbakelegges på bare 35 minutter på landjorden.

Det er ambisjonen for den såkalte Hyperloop. Et lyntog med en topphastighet på 1220 km/t, som farer gjennom et rør uten motstand og er drevet frem av magnetisme.

Og nå har en gruppe studenter fra University of Cincinnati for første gang klart å få sin prototype på 4,2 meter til å sveve 0,63 cm over bakken.

Elon Musk er hjernen bak

Studentene er med i en storstilt konkurranse som SpaceX med Elon Musk i spissen står bak. SpaceX utvikler ikke Hyperloop-tog selv, men de har bygget en testbane i Hawthorne i California for å teste modeller av konseptet .

I alt har 1200 grupper registrert seg i konkurransen om å utvikle den beste utgaven av Hyperloop. Og alle gruppene – også studentene fra Cincinnati – har en deadline: 27. januar 2017.

Da starter en «konkurranse-helg», der de 29 beste gruppene skal teste sine modeller på en 1,6 km lange banen.

Svever på supermagneter

Hyperloop-konseptet bygger på at togets passasjerkapsler skal gli over bakken i et rør hvor både trykk og motstand er minimal.

Toget har sterke supermagneter på undersiden. De holder det svevende på grunn av et magnetfelt mellom kapselen og strømspoler som er plassert i sporet.

Solpaneler på rørene skal sørge for energi til transportsystemet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: