Grønn bølge er en lyssignalsteknikk som gir syklister eller bilister grønt lys i en rekke kryss på rad.
En grønn bølge kan oppstå på flere måter. Den første metoden er nesten hundre år gammel og ble etablert allerede to år etter oppfinnelsen av lysreguleringen i Detroit i 1920. Den fungerer gjennom en koordinering av lyssignalene langs en hovedferdselsåre, for eksempel en stor og trafikkert innfartsvei til en by.
Lyssignalene blir tilpasset slik at tiden mellom grønt lys i to nærliggende kryss svarer til kjøretiden mellom dem for en bil eller en sykkel.
I dag varierer tiden ofte i løpet av døgnet og tar høyde for trafikktettheten, for eksempel i rushtiden.
I noen kryss – ofte på veier med begrenset trafikk – fanger trykkfølsomme sensorer i veien opp når en bil nærmer seg, og derfor kan lyssignalet løpende tilpasses trafikken og skifte til grønt når ingen trafikanter er på vei på tvers av bilens kjøreretning.
Intelligente kryss styrker bølgen
Det siste tiåret har nye sensorer blitt introdusert i lysreguleringen rundt omkring i verden, for eksempel i Pittsburgh i USA, der den laserbaserte varianten av radar kalt lidar (light detection and ranging) har blitt installert ved lyskryss.
Lidarsensorene innhenter data om bilenes kjøremønstre på veiene, og kunstig intelligens bruker disse dataene til å justere lyssignalenes endring mellom rødt og grønt lys. Dermed kan lyskryssene for eksempel tilpasse seg ekstra trafikk i forbindelse med konserter.