Fremtidens metro gjør det lett å pendle

En slutt på overfylte og forsinkede vogner. Et engelsk arkitektfirma vil ha togene ut av undergrunnen og erstatte dem med rullende fortau – det er raskere.

© NBBJ

En daglig pendlerreise i undergrunnen kan være en frustrerende opplevelse. Selv om turen ikke er spesielt lang, går det mye tid med til å stoppe og slippe passasjerer av og på. Det er fristende å tro at det vil være raskere å bare gå – og det er det kanskje også.

Noen metrostrekninger er så overfylte og langsomme at et rullende fortau faktisk ville være raskere. Det gjelder for eksempel Londons tungt trafikkerte Circle Line.

Tre spor får trafikken til å flyte

Derfor har det engelske arkitektfirmaet NBBJ utviklet idéen til et rullende fortau som består av tre «spor» med ulik fart:

  • Nærmest inn- og utganger går det saktest (4,8 km/t).
  • Et litt raskere i midten (9,5 km/t).
  • Hurtigsporet er lengst fra perrongen (14,4 km/t).
© NBBJ

Fem minutter raskere på Circle Line

Den enkle løsningen har en klar fordel: Reisen foregår uten stopp. I rask gange kan en morgenpendler oppnå en fart på 19 km/t i det raskeste sporet.

NBBJ har regnet ut at den farten gjør at man kan ta hele runden på 55 minutter – fem minutter raskere enn toget.

Kan betjene tre gange flere passasjerer

Den største fordelen ved de rullende fortauene er at den uavbrutte flyten av reisende vil gi metroen tre ganger større kapasitet.

Systemet er bare på konseptstadiet og vil kanskje aldri bli rullet ut. Men NBBJ håper at den alternative ideen kan få transportmyndighetene til å tenke i nye baner.