Lockheed Martin
spionfly, u2, speed racer, lockheed, Martin

U-2-flyets avløser funnet: Ubemannet spionfly klart til testing

Teknologigiganten Lockheed Martins topphemmelige utviklingsavdeling, Skunk Works, har publisert video av avløseren til legendarisk spionfly.

I ufattelige 65 år har alle spionflys dronning vært Lockheed U-2 «Dragon Lady». USAs spionfly spilte en avgjørende rolle under den kalde krigen. Ett av dem ble for eksempel skutt ned over Sovjetunionen i 1960 og piloten tatt til fange – med en internasjonal krise som konsekvens.

Nå er avløseren klar – denne gangen uten pilot om bord.

Våpenprodusenten Lockheed Martin har nemlig i en video avslørt hvordan det ubemannede spionflyet med det foreløpige navnet Speed Racer kommer til å se ut.

Spionflyet er ifølge Aviation Week et lite, ubemannet robotfly med jetmotor og korte vinger som er rettet bakover. I videoen letter flyet fra et større fly og beveger seg deretter opp i høyere luftlag.

Videoen fra Lockheed Martin presenterer våpenprodusentens nye StarDrive-konsept, som angivelig kan gjøre fly- og våpenprototyper raskere. I videoen kan man se en animasjon av det nye spionflyet med kodenavnet Speed Racer.

Bygget på en helt ny måte

Videoen fra Lockheed Martin ble presentert på en nylig avholdt våpenmesse og skulle presentere en helt ny måte å utvikle kampfly og våpensystemer på.

Ideen kalles StarDrive og er en digitalisering av hele produksjonsapparatet – noe som ifølge Lockheed Martin kan redusere utviklingstiden for nye avanserte fly voldsomt.

I dag tar det noen ganger mer enn ti år å utvikle et nytt fly – og før det er ferdig, er teknologien kanskje allerede foreldet.

Håpet er at de nye produksjonsmetodene kan realisere de ville ideene til den verdenskjente utviklingsavdelingen Skunk Works på kortere tid.