nb_u14 Solar Impulse

Solcelleflyet gjør seg klart til å krysse Stillehavet

Etter en krevende etappe frem til Kina står det solcelledrevne flyet Solar Impulse klart til å krysse et hav for første gang i historien.

31. mars 2015 av Carsten Nymann

Fem døgn. Så lenge mener de sveitsiske pionerene bak det soldrevne Solar Impulse-flyet at de må holde seg i luften når Stillehavet skal krysses.

Sent mandag landet Solar Impulse med flyets ene pilot Bertrand Piccard i cockpit i Chongqing vest i Kina etter en 1459 kilometer lang etappe fra Mandalay i Myanmar.

Planen var å fortsette snarest mulig til Nanjing øst i Kina for forberede seg der til turen over Stillehavet, men dårlig vær forlenget oppholdet i Kina.

Førte flyet iført oksygenmaske

Turen inn over de fjellrike vestlige provinsene Yunnan og Sichuan i Kina viste seg å bli ferdens til da største utfordring for Piccard.

Våghalsen måtte fly med oksygenmaske på mesteparten av turen på grunn av høyden. Flyet mangler trykkabin, og temperaturen var i perioder nede i minus 20 grader.

Fra Nanjing i øst går turen ut over Stillehavet i retning av Hawaii - en etappe som etter planen skal ta fem dager og fem netter og vil markere en ny rekord for prosjektet.

Solcelleflyet høster rekorder for Solar Impulse-folkene

Til nå på den 35 000 kilometer og 12 etapper lange ferden har Solar Impulse slått to rekorder for bemannede flyginger med et soldrevet fly.

Mellom Oman og India fløy sveitserne 1468 kilometer som er den hittil lengste distansen for et fly av denne typen.

Fra India til Myanmar kom flyet dessuten opp i en hastighet på 216 kilometer per time målt på bakkenivå, noe som også er rekord.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: