Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plasmamotor kan føre til luftfart uten fossilt drivstoff

En ny jetmotor kan drive seg fram uten bruk av fossile drivstoff. Drivstoffet er plasma – skapt ut av ren luft – og teknologien har stort potensial i den sivile luftfarten.

Shutterstock

Den kommersielle luftfarten utgjør 2,5 prosent av verdens samlede utslipp av drivhusgasser, og andelen vokser raskt. Hvis den kommersielle luftfarten kan avvennes fra fossilt drivstoff, vil det med andre ord være et viktig skritt i kampen mot den globale oppvarmingen.

Kinesiske forskere fra universitetet i Wuhan har utviklet en prototype på en jetmotor som bare bruker luft og elektrisitet til å skape framdrift. De mener faktisk at teknologien kan skaleres opp og tas i bruk på passasjerfly.

Samme framdrift som en konvensjonell jetmotor

Motoren komprimerer luft i et rør, der den blir ionisert ved hjelp av mikrobølger som genereres av en såkalt «magnetron» med en ytelse på 1000 watt. Den ioniserte luften blir til plasma, som antennes og genererer en jet som skaper framdrift.

Se en miniutgave av motoren løfte 1 kilo – som svarer til kraften i en flymotor:

Prototypen kunne løfte en stålkule på 1 kilo, og derfor mener forskerne at framdriften per energiforbruk svarer til framdriften i konvensjonelle jetmotorer. Derfor kan den skaleres til passasjerfly.

Plasma kan nå brukes i luftfart

Plasma er en av de fire aggregattilstandene, sammen med fast stoff, væske og gass. Det oppstår i naturen når molekyler i gass ioniseres ved høy temperatur (som i solen) eller i sterke elektriske felt (som i lyn).

Plasma brukes blant annet i lysstoffrør og fjernsynsskjermer, og faktisk også allerede i motorer.

SLIK VIRKER MOTOREN – kort fortalt: En luftkompressor i jetmotoren setter i gang en innledende luftstrøm som ioniseres til plasma og varmes opp til høye temperaturer og høyt trykk ved hjelp av kraftige mikrobølger.

© AIP Advances / Dan Ye, Jun Li & Jau Tang

Tidligere plasmamotorer har skapt veldig liten framdrift, men det er nok til romfartøy som Nasas Dawn-sonde, som beveger seg i verdensrommet, der det ikke er luftmotstand. Selv en liten framdrift blir over flere måneder og års konstant akselerasjon i verdensrommet til en høy hastighet. Men det gjelder ikke i atmosfæren.

Den nye motoren kan derfor være et gjennombrudd. Men forskerne har imidlertid en stor utfordring igjen: å teste og finne de rette materialene å bygge plasmamotoren av. Plasma blir nemlig så varmt at det smelter de fleste materialer.

Les også:

Fly

Passasjerfly skal fly i flokk og spare tonnevis av CO2

3 minutter
Fly

Svevende giganter revolusjonerer luftfarten

11 minutter
Blackbird i luften
Fly

Slik ble SR Blackbird verdens raskeste fly

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul