Kina gjenoppliver dobbeltdekkerflyet

Dobbeltdekkere er kjent fra flyets barndom, men har stort sett ikke vært å se siden 1930-tallet. Men nå vil kineserne genopplive fly med vinger i flere lag for å oppnå ekstrem fart.

© Science China Press

Nå vil kinesiske flykonstruktører gjenopplive dobbeltdekkerflyet i en supersonisk utgave som skal transportere passasjerer i opptil 6000 km/t. Det er fem ganger lydens hastighet.

Foreløpig har en modell av flyet blitt prøvd ut i en vindtunnel, med gode resultater.

Her ble flyet utsatt for en belastning som svarer til en fart på 8600 km/t, over sju ganger så fort som lyden.

Ekstra vinge gir bedre løfteevne

Dobbeltdekkerfly er kjent fra flyets barndom, men har stort sett ikke vært brukt siden 1930-tallet. Den nye kinesiske utgaven ligner imidlertid ikke noe fra den tiden.

De to parene med vinger er veldig ulike. Det nederste paret er rettet framover og ligner to armer, mens det øverste paret ligner en drage montert på ryggen av flyet.

Ifølge konstruktøren, som ledes av forskeren Cui Kai, gir de to parene vinger bedre drivstofføkonomi og løfteevne, slik at flyet kan frakte mer gods eller flere passasjerer enn tidligere supersoniske fly.

Inntil videre kaller konstruktørene flyet for «I-plane», fordi det i et stup mot bakken vil kaste en I-formet skygge.

Hvis det blir bygd i samme størrelse som en Boeing 737, vil maskinen kunne frakte omkring fem tonn gods eller 50 passasjerer. Til sammenligning kan en Boeing 737 frakte 20 tonn gods eller 200 passasjerer, men den flyr bare i 800 km/t.

Fra Beijing til New York på to timer

Hvis flyet en gang blir realisert, kan passasjerene se fram til å fly fra Beijing til New York på bare to timer. I dag tar turen fjorten.