Katapult skal slenge fly opp i luften

I fremtiden blir du kanskje skutt på ferie med katapult. Flyprodusenten Airbus vil erstatte de tunge flymotorene med et skinnesystem som trekker ruteflyene i luften.

FYR!

Flyet når riktig hastighet i ett strekk etter å ha blitt skutt av sted med katapult.

© AIRBUS S.A.S

Du sitter i et fly og gleder deg til din første sangria. Plutselig merker du en dytt i ryggen som sender deg til værs, som om du satt i en berg-og-dal-bane.

Flyprodusenten Airbus vil skyte fremtidens passasjerfly av sted med katapult. Ideen, som er en del av Airbus’ visjon for flytrafikken i 2050, skal både kutte kostbare minutter av reisetiden og spare CO2.

Lettere motorer sparer brennstoff

Man trenger bare høre på brølet fra motorene for at konstatere at fly i dag bruker langt mer energi i starten enn på resten av flyturen.

For å kunne lette ved egen kraft er flyene utstyrt med store og tunge motorer. Ved i stedet å installere den motorkraften på flyplassen vil Airbus skape lettere fly som bruker langt mindre drivstoff.

Airbus forestiller seg at flyet monteres på en skinne på en rullende katapult, som skyver det opp i fart og sender det på vingene med et skudd energi i ryggen. Katapulten drives av elektromotorer som kan få strøm fra fornybare energikilder.

Føles som å kjøre berg-og-dal-bane

I dag stiger fly i etapper med flere avbrytelser underveis, men katapulten vil gi flyet en konstant fartsøkning, som både er raskere og utnytter energien langt mer effektivt.

Utfordringen er å finne en akselerasjon som både er effektiv og behagelig for passasjerene. Målet er at stigningen ikke skal utsette dem for større g-krefter enn en fredelig berg-og-dal-bane for barn.

Katapulten på startbanen trekker flyet opp i fart, slik det kan lette med små, miljøvennlige motorer.

© AIRBUS S.A.S