Helikopter James Bond

Kan et helikopter ta looper i lufta?

I den siste James Bond-filmen, "Spectre", gjennomfører skurken flere looper med et helikopter. Men er det mulig i virkeligheten?

17. august 2016

Det er fysisk mulig å få et helikopter til å ta looper som de som vises i James Bond-filmen. Men trikset krever helt egne betingelser.

For det første kan bare en dyktig og erfaren pilot gjennomføre manøveren – i filmen «Spectre» utfører helikopterakrobaten Chuck Aaron serien med luftkollbøtter.

For det andre må piloten fly et helikopter som er utstyrt med en stiv hovedrotor, der rotorbladene ikke er utstyrt med hengsler.

Hovedrotor kontrollerer loopen

I filmen “Spectre" er det helikopterpiloten Chuck Aaron som utfører luftakrobatikken. (Loopen kommer cirka 2 minutter og 50 sekunder inne i klippet.)

En stiv hovedrotor er laget for å tåle en ekstra stor belastning på bladene, og dette sikrer at helikopteret oppfører seg forutsigbart gjennom hele manøveren.

Vanlige helikopterrotorer har flere hengsler mellom blad og nav.

En loddrett hengsel gir bladet muligheter for å gi litt etter for vindpåvirkning, mens en vannrett hengsel lar bladet bevege seg litt både oppover og nedover.

Stuntrotor

Den stive hovedrotoren tåler looper fordi den er bygget for å tåle en stor belastning når helikopteret flyr på hodet og avslutter en loop.

|

Vanlig hovedrotor

Hengsler sørger for at en vanlig rotortype kan gi litt etter for å utlikne den forskjellen i oppdrift som oppstår på hver side av helikopteret under flyvning – en forskjell som ellers ville trekke helikopteret skjevt.

Slik fungerer det

Hvis rotorbladene er bare litt bøyelige, kan piloten utligne den forskjellen i oppdrift han opplever under flyvning.

Når helikopteret er i lufta, blir nemlig det rotorbladet som beveger seg fremover i flyretningen, påvirket av større oppdrift enn rotorbladet på den motsatte siden, som beveger seg tilbake mot flyretningen.

Den forskjellen reguleres med hengsler i en vanlig, fleksibel rotor.

Det tyske stunthelikopteret Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105 har normalt en Red Bull-logo på, men det ble malt over før filmen "Spectre".

Kan man dø av thallium, som Mr. White?

I “Spectre" blir skurken Mr. White forgiftet med thallium, som i løpet av noen få uker gjør ham så syk at han til slutt begår selvmord. Men er stoffet faktisk så skadelig?

Du kan lese mer i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: