Kan en jetmotor sluge en person?

Kan en jetmotor sluke en person?

Det er en virkelig dårlig ide å stå for nær en jetmotor som går.

16. mars 2016

Foran luftinntaket på en jetmotor som går, er det farlig å oppholde seg.

Det gjelder særlig de flytypene der motoren er plassert forholdsvis nær bakken, men i prinsippet gjelder advarselen alle jetflytyper.

33 personer slukt av jetmotor

Siden 1969 har flyprodusenten Boeing i USA registrert 33 tilfeller av at en person er blitt sugd inn i en av jetmotorene på de mindre passasjerflyene som Boeing 737-100 og 737-200.

Siste ulykke til nå fant sted i desember 2015 da en tekniker ble drept på den internasjonale flyplassen i Mumbai fordi flyets styrmann startet en motor.

Flypersonell som arbeider rundt flyet og motorene, innprentes derfor å være ekstra oppmerksomme. Ett sikkerhetstiltak kan være å montere et gitter foran luftinntaket på motorene, et annet å feste en line rundt livet på dem som jobber og koble den andre enden til ulike festepunkter på flykroppen.

En jetmotor er farlig hele 4 m unna

En jetmotor som går, skaper et område foran luftinntaket der trykket er lavt. Det lave trykket får en stor mengde luft rett foran inntaket til å flomme inn i motoren med høy hastighet.

Sikkerhetsavstanden til motoren avhenger av motorens størrelse og kraft. På en Boeing 737 er den 4,2 meter. Motorsuget er størst nærmest inntaket.

En jetmotor bruker også luft til avkjøling

En jetmotoren suger ikke bare luft inn for å varme opp og brenne brenselet så flyet kan fly – den bruker også luft til å avkjøle motoren og dempe støynivået. Les mer om jetmotoren i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: