Hvordan virker jagerflygernes G-drakt?

G-kreftene kan presse blodet bort fra jagerflygerens hjerne og ned i bena. Derfor bruker jagerflygere en drakt som sikrer at hjernen får nok blod

US jet pilot

Som jagerflyger blir man utsatt for akselerasjoner som er opptil 9 ganger kraftigere enn tyngdekraften. Belastningen kalles da 9 G, noe som kan være farlig fordi den presser blodet ned i bena og dermed bort fra hjernen.

Det fører i første omgang til at flygeren mister fargesynet eller får tunnelsyn, slik at han enkelt sagt ser omgivelsene som om han så gjennom to papprør. Kontinuerlig høye G-krefter kan føre til at flygeren en kort periode mister synet helt eller rett og slett mister bevisstheten. Derfor bruker jagerflygere en spesiell G-drakt som består av et par spesielle, oppblåsbare bukser.

I kampflyet kobles drakten til jagerens trykkluftsystem, og jo høyere G jagerflyet utsettes for, desto mer luft pumpes det automatisk inn i drakten. Trykkluften hindrer blodet i å hope seg opp i flygerens ben og sikrer med det at hjernen får blod nok. For ytterligere å motvirke G-kreftene må flygeren spenne alle kroppens muskler.

Teknikken utgjør en del av flygeropplæringen. Det finnes ulike G-drakter. Noen benytter væske og ikke trykkluft, men de har det til felles at de bare senker belastningen med cirka 1 G.