© S. SKAT-RIISE & C. LUNAU/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Går flyturen til Bangkok virkelig raskere ut enn hjem?

Reiser du til Thailand, kan det føles som om turen hjemover går mye saktere enn turen andre vei? Men kan det stemme?

Hvis piloten har muligheter for å fange en av de såkalte jetstrømmene som først og fremst beveger seg fra vest mot øst, kan flyet få medvind på en del av turen fra Skandinavia til Bangkok.

Innsparingen gjelder bare den ene veien. Når flyet skal hjemover igjen, bør piloten helst holde seg unna jetstrømmen for i det minste å unngå direkte motvind.

Et passasjerfly flyr typisk 900 km/t i forhold til lufta rundt. I 10 kilometers høyde, der passasjerfly vanligvis befinner seg, kan vindhastigheten nå 150 km/t i gjennomsnitt og i enkelte tilfeller over 300 km/t.

Denne medvinden gir flyet en skikkelig dytt, slik at det – i forhold til jordoverflaten – plutselig flyr i 1000 km/t eller mer.

Hvis flyets gjennomsnittshastighet er 1000 km/t på de 10 000 km til Bangkok, men må nøye seg med 900 km/t på hjemturen, blir forskjellen i reisetid mer enn en time.

###

Fire store jetstrømmer suser rundt kloden

Jordas rotasjon påvirker luftstrømmene i 8–16 kilometers høyde. Resultatet er jetstrømmene som bølger mot øst som gigantiske slanger som biter seg selv i halen.

###

Jetstrøm sørget for rekord

  1. januar 2015 satte et Airbus A330-300-fly fartsrekord for turen over Atlanterhavet – godt hjulpet av en veldig kraftig jetstrøm.

Et dansk fly fra selskapet Thomas Cook Airlines lettet fra Varadero på Cuba med kurs mot Oslo. Normalt varer turen 9 timer og 20 minutter, men denne torsdagen landet flyet i Norge etter bare 7 timer og 48 minutter.

Turens gjennomsnittsfart var 1256 km/t, noe som svarer til en medvind på over 300 km/t.