flystyrt topbillede

De tre verste flyulykkene i historien

Flyulykker er sjeldne, men på grunn av alle passasjerene om bord, er dødeligheten ofte høy når katastrofen skjer. To av de tre verste flyulykkene i historien skyldtes at fly kolliderte i luften eller på bakken.

7. juli 2015 av Stine Overbye & Jesper Bindslev

1. Dobbel jumbojetulykke på Tenerife

Årstall: 1977 Omkomne: 583

Historiens verste flyulykke skjedde på bakken på flyplassen på den spanske ferieøya Tenerife. Katastrofen inntraff da to Boeing 747-fly kolliderte på rullebanen, som var innhyllet i tett tåke.

Det ene av flyene, fra nederlandske KLM, hadde 248 om bord, mens det andre fra Pan-Am hadde 396 om bord.

Uten å vente på tillatelse førte KLM-kapteinen flyet i høy fart nedover rullebanen i den tro at alt var klart. For sent oppdaget han det andre flyet. Ved sammenstøtet brøt Pan Am-flyet ut i brann, og bare 61 av menneskene om bord reddet livet. Samtlige 248 om bord på KLM-flyet omkom.

Haleror og vrakdeler lå spredt ut over rullebanen på Los Rodeos flyplass etter verdenshistoriens verste flyulykke den 27. mars 1977.

2. Japansk flystyrt etter feilreparasjon

Årstall: 1985 Omkomne: 520

Like etter avgang fra flyplassen i Tokyo, på noe som skulle være en kort innenlandsflygning, punkterte trykkabinen i JAL 123, et Boeing 747 fra Japan Airlines. Overtrykket flerret av halefinnen, og samtidig ble rørene i flyets hydraulikksystemer revet over og tømt for hydraulikkvæske.

Selv om pilotene ikke kunne styre flyet lenger, fløy den store maskinen videre i 32 minutter, før den styrtet i et fjellområde. Ved et mirakel overlevde fire passasjerer. Ulykken skyldtes en feil utført reparasjon etter en hard landing syv år tidligere. Med 520 omkomne er flyulykken den mest fatale der bare ett fly var involvert.

Etter 32 minutters flygning uten halefinne styrtet Boeing 747-maskinen fra Japan Airlines i et skogkledd fjellområde nordvest for Tokyo.

3. Flysammenstøt i luften ved New Delhi

Årstall: 1996 Omkomne: 349

Et Boeing 747 fra Saudi Arabian Airlines hadde nettopp lettet fra flyplassen i New Delhi i India da det ble torpedert av et Ilyushing Il-76 fra Kazakhstan Airlines som var i ferd med å lande.

Under kollisjonen, som skjedde i 4300 meters høyde over landsbyen Charkhi Dadri, traff det kasakstanske flyet den saudiarabiske jumbojetens venstre vinge med halen, og begge flydelene ble kappet av.

Alle 312 om bord på det saudiarabiske flyet og 37 på det kasakstanske flyet omkom. Flystyrten skyldtes at de kasakstanske pilotene pga. dårlige engelskkunnskaper var gått ned i en lavere høyde enn flygelederen hadde gitt beskjed om.

Det kasakstanske flyet kolliderte med en saudiarabisk jumbojet fordi pilotene ikke hadde forstått den britiske flygelederen ordentlig.

Følg flyulykken fra begynnelse til slutt

Japan Airlines-ulykken i 1985 var verdens verste flyulykke med bare et enkelt fly involvert. Følg ulykkesforløpet minutt for minutt:

Få et godt tilbud på Illustrert Vitenskap

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: