Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den flygende V-en har bestått sin første test i luften

Prøveflyvningen av en modell viser at fly med passasjerer i vingene kan bli virkelighet.

TUDelft

Et fly som har både passasjerkabin og lasterom bygget inn i vingene, har kommet en skritt nærmere virkeligheten.

Nederlandske forskere ved Delft University of Technology har nå gjennomført den første prøveflyvningen av en modell av flyet, som har fått navnet Flying-V.

Testflyvningen av en 22,5 kilo tung modell har bevist at designet bak Flying-V er flyvedyktig. I full størrelse skal flyet ha over 300 passasjerer.

© TUDelft

Testflyvningen av den tre meter brede modellen skulle vise hvor stabilt fløyet er i luften, og hvor høy hastighet det må til for å få det i luften.

Ifølge forskerne var flyvningen en suksess, ettersom modellen lettet allerede ved 80 km/t. Ved landingen satte flyet imidlertid ned nesen først, noe som betyr at flyets tyngdepunkt må flyttes lenger bak.

VIDEO: Se testen av Flying-V

Utviklingen av Flying-V støttes av flyselskapet KLM, og testflyvningen ble foretatt i samarbeid med det store europeiske flyfirmaet Airbus.

I full skala skal flyet matche en Airbus A350, så det skal kunne romme minst 314 passasjerer og 160 kubikkmeter lasterom.

Flying-V blir kortere enn en Airbus A350, men får det samme vingespennet på om lag 65 meter. Dermed kan Flying-V bruke den samme infrastrukturen på flyplasser som for eksempel utganger og rullebaner.

© TUDelft

Dermed vil flyet kunne løse de samme oppgavene som de beste passasjerflyene i dag, men med et energiforbruk som er 20 prosent lavere fordi V-designet både gjør flyet lettere og gir det bedre aerodynamiske egenskaper.

Dessuten vil det i 2050, når flyet forventes å være ferdig, være grønnere flydrivstoff til rådighet, så CO2-avtrykket blir enda mindre.

VIDEO: Opplev Flying-V innenfra

Les også:

Fly

Passasjerfly skal fly i flokk og spare tonnevis av CO2

3 minutter
Fly

Svevende giganter revolusjonerer luftfarten

11 minutter
Plane landing
Fly

Hvorfor slukkes lyset i flyet?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul