TUDelft

Den flygende V-en har bestått sin første test i luften

Det V-formede flyet der passasjerene sitter i vingene, kan spare 20 prosent drivstoff i forhold til dagens passasjerfly. Nå har designet for første gang blitt testet i luften.

Et fly som har både passasjerkabin og lasterom bygget inn i vingene, har kommet en skritt nærmere virkeligheten.

Nederlandske forskere ved Delft University of Technology har nå gjennomført den første prøveflyvningen av en modell av flyet, som har fått navnet Flying-V.

Testflyvningen av en 22,5 kilo tung modell har bevist at designet bak Flying-V er flyvedyktig. I full størrelse skal flyet ha over 300 passasjerer.

© TUDelft

Testflyvningen av den tre meter brede modellen skulle vise hvor stabilt fløyet er i luften, og hvor høy hastighet det må til for å få det i luften.

Ifølge forskerne var flyvningen en suksess, ettersom modellen lettet allerede ved 80 km/t. Ved landingen satte flyet imidlertid ned nesen først, noe som betyr at flyets tyngdepunkt må flyttes lenger bak.

VIDEO: Se testen av Flying-V

Utviklingen av Flying-V støttes av flyselskapet KLM, og testflyvningen ble foretatt i samarbeid med det store europeiske flyfirmaet Airbus.

I full skala skal flyet matche en Airbus A350, så det skal kunne romme minst 314 passasjerer og 160 kubikkmeter lasterom.

Flying-V blir kortere enn en Airbus A350, men får det samme vingespennet på om lag 65 meter. Dermed kan Flying-V bruke den samme infrastrukturen på flyplasser som for eksempel utganger og rullebaner.

© TUDelft

Dermed vil flyet kunne løse de samme oppgavene som de beste passasjerflyene i dag, men med et energiforbruk som er 20 prosent lavere fordi V-designet både gjør flyet lettere og gir det bedre aerodynamiske egenskaper.

Dessuten vil det i 2050, når flyet forventes å være ferdig, være grønnere flydrivstoff til rådighet, så CO2-avtrykket blir enda mindre.

VIDEO: Opplev Flying-V innenfra