Boom Supersonic
Boom Supersonic, Overture, Concorde, overlydsfly

Concordens grønne avløser letter i 2025

Overture er navnet på et nytt overlydsfly som snart kommer på vingene. Flyet ligner Concorde, men det bråker mye mindre, og det skal fly på en spesiell type CO2-nøytralt drivstoff.

  1. oktober 2003 landet Concorde etter sin siste kommersielle flyvning. I 27 år var den britisk-franske flytypen det eneste overlydsflyet i rutefart, men til slutt ble det for dyrt å holde i drift. Concorden måtte pensjoneres.

Senere har flere flyprodusenter hatt planer om å gjenopplive overlydsflyvning, og nå har Boom Supersonic tatt et stort skritt i retning av å få sitt superraske passasjerfly, Overture, på vingene.

Et av verdens største flyselskaper, United Airlines, har nettopp bestilt 15 overlydsfly hos Boom Supersonic, og samtidig har de to firmaene avtalt å gå sammen om å utvikle flyet og det spesielle drivstoffet det skal bruke.

Oslo–New York på 3 timer

Concorden ble konstruert på 1960-tallet, og med Overture skal ingeniørene begynne helt forfra.

På avstand vil Overture ligne Concorde, med den karakteristiske trekantede utformingen, men det nye skroget skal lages av moderne, lette komposittmaterialer.

Motorene blir også en helt ny støysvak type som kan drive det 80 tonn tunge flyet i 2000 km/t uten bruk av såkalte etterbrennere. Concorden måtte bruke etterbrennere, noe som ga flyet et skyhøyt drivstofforbruk.

Overlydsflyet blir i første omgang satt inn på ruter mellom Europa og USA.

Boom Supersonic

Overture flyr over dobbelt så raskt som et vanlig passasjerfly.

Boom Supersonic

Om bord blir det plass til 88 passasjerer – alle på første klasse.

Boom Supersonic

Nettopp drivstoffet er viktig for Boom Supersonic. Forbruket reduseres ved å forbedre aerodynamikken, og det drivstoffet som Overture bruker,, skal være såkalt bærekraftig flydrivstoff, eller SAF.

SAF, sustainable avitaion fuel, skal produseres av avfall fra landbruket i stedet for råolje. Det skal etter planen gjøre flyet CO2-nøytralt.

Overture letter første gang i 2025 og skal settes i drift i 2030.