United Airlines
United, bæredygtig, flybrændstof

Bærekraftig milepæl: Flymotor i passasjerfly går på 100 % biodrivstoff

United Airlines har som første flyselskap i luftfartshistorien fraktet passasjerer med et fly der en motor har gått på 100 prosent bærekraftig drivstoff.

En ellers helt vanlig ruteflyvning fra Chicago til Washington, D.C. i USA har gått over i historien. Flyet, et Boeing 737 MA 8 med over hundre passasjerer om bord, har nemlig tilbakelagt de 979 kilometerne ved bruk av 100 prosent bærekraftig drivstoff på den ene motoren.

Ifølge United Airlines slipper det bærekraftige drivstoffet ut nærmere 80 prosent mindre drivhusgass enn vanlig jetdrivstoff.

Biobrennstoff til fly kan være produsert av mange ting – i dette tilfellet var det produsert av fettstoffer og matoljer.

Grunnen til at flyet bare hadde biobrensel på den ene motoren, er at denne typen drivstoff av sikkerhetsmessige hensyn fortsatt er på forsøksstadiet. Det var 1893 liter biobrensel på den ene motoren og 1893 liter konvensjonelt brensel på den andre.

Ved en testflyvning uten passasjerer i oktober 2021 demonstrerte United Airlines at bærekraftig drivstoff har nøyaktig samme yteevne som vanlig jetdrivstoff.

Milepælen ved denne flyvningen består i at flysektoren nå vurderer den nye typen brensel som trygg nok til en ruteflyvning med passasjerer om bord.