Airbus-fly flyr 5500 km/t

Flyprodusenten Airbus vil kutte ned reisetiden fra Tokyo til Los Angeles til bare tre timer med et nytt overlydsfly som flyr uten de beryktede overlydsbrakene.

Airbus-fly flyr 5500 km/t

Airbus satser på å gi de sivile overlydsflyene et solid comeback. En toppfart på fire og en halv ganger lydhastigheten – cirka 5500 km/t – lar den franske flyprodusentens nyskapning krysse Stillehavet på bare tre timer, en tur som med dagens rutefly tar hele 11 timer.

Airbus-flyet blir ikke bare over dobbelt så raskt som legendariske Concorde, det har også beseiret problemene med overlydsdrønnene og et høyt drivstofforbruk.

Lav luftmotstand gjør Airbus lynraskt

Flyet har fått trekantede deltavinger, to typer jetmotorer samt en rakettmotor. Sammen skal disse få flyet opp i fart.

De to turbojetmotorene som er montert på buken under flyet, sørger for å få maskinen i luften, og kan trekkes inn i skroget når jobben er gjort. Det reduserer luftmotstanden.

Airbus-flyet bryter lydmuren

Den kraftige rakettmotoren fører flyet videre opp i 15 til 20 kilometers høyde i nesten rett vinkel. Underveis går flyet gjennom lydmuren, men den bratte vinkelen gjør at det fryktede braket ikke høres nede på landjorden.

Deretter trekkes rakettmotoren inn bak en luke, og to ramjetmotorer, som bare fungerer i hastigheter over 500 km/t, overtar til slutt den videre fremdriften.

Flyet, som bare er det nyeste av opptil flere utkast til sivile overlydsfly, finnes foreløpig bare i form av tegninger i et dokument. Det er derfor høyst uvisst når det superraske Airbus-flyet eventuelt får luft under vingene.

Tre typer motorer får Airbus til værs

Flyet er utstyrt med to turbojetmotorer, to ramjetmotorer samt en rakettmotor som med forente krefter skal få flyet opp i den ekstremt høye farten på cirka 5500 km/t.

1. Flyet letter med en hastighet på 350 km/t ved hjelp av turbojetmotorene.

2. Rakettmotoren tar over og innleder en nesten vertikal stigning til 15–20 kilometers høyde.

3. Flyet går gjennom lydmuren, men den bratte vinkelen gjør at overlydsbraket ikke høres.

4. Flyet når en høyde på 30–35 km, og de to ramjetmotorene får farten opp i 5500 km/t.

Fra Concorde til Airbus: Overlydsflyene er tilbake

Med det nye overlydsflyet fra Airbus får sivile overlydsfly et comeback etter at lydmurbrakene for bare et tiår siden tvang Concorden til å gå av med pensjon. Les mer om overlydsflyets gjenkomst i vår artikkel: