5 tidlige fly som formet flyhistorien

Det gikk mindre enn 45 år fra historiens første flytur i Wright-brødrenes skrøpelige trefly til det rakettdrevne Bell X-1 brøt lydmuren. Les mer om fem fly fra luftfartens barndom som endret flyhistorien for alltid.

Det rakettdrevne testflyet Bell X-1 ble utviklet med ett formål: å bryte lydmuren.

© NASA

Wright Flyer I

Orville Wright måtte holde seg fast på den nederste vingen under verdenshistoriens første flyvning, i 1903.

© John T. Daniels

I 1903 gjennomførte Orville Wright historiens første registrerte flyvning i et motordrevet fartøy som var tyngre enn luft. Turen i Flyer I varte bare 12 sekunder og strakte seg bare over 36,5 meter – kortere enn vingespennet på en Boeing 747.

Fløy første gang: 1903

Junkers F.13

© San Diego Air & Space Museum

I 1919 designet og bygget tyske Hugo Junkers verdens første flykropp av metall. Han forsynte flyet med tykkere vinger, som ga kraftigere oppdrift. F. 13 var samtidig det første flyet med fritthengende vinger uten eksterne støttekonstruksjoner.

Fløy første gang: 1919

>> Kjøp Illustrert Vitenskap og få en drone med på kjøpet!

Supermarine Spitfire

© Franck Cabrol Licence

Det mest ikoniske flyet fra andre verdenskrig var det britiske jagerflyet Spitfire. Flyets ellipseformede vinger var designet for å gi så lav luftmotstand som mulig, noe som ga Spitfire en høyere fart enn de fleste andre flyene på den tiden. De tyske pilotene skal ha vært svært misunnelige på de britiske pilotenes store fordel i lufta.

Fløy første gang: 1936

Boeing 307 Stratoliner

© Kaszeta

Stratoliner var det første passasjerflyet som gikk i tjeneste med en trykksatt kabin. Det innebar at flyet kunne stige opp i seks kilometers høyde og dermed fly over de fleste værfenomener, noe som var et enormt fremskritt.

Fløy første gang: 1938

Bell X-1

© NASA

Det rakettdrevne testflyet Bell X-1 ble utviklet ett formål: å bryte lydmuren. Det lyktes 14. oktober 1947, da testpiloten Chuck Yeager presset flyet opp i 1100 kilometer i timen – 1,06 ganger lydens hastighet.

Fløy første gang: 1946