Flykatastrofer topbillede

5 katastrofer kan ramme flyreisen din

Selv om fly er blant de sikreste transportmidlene som finnes, går det galt noen ganger. Og da går det virkelig galt. Her er fem katastrofer som kan ramme flyreisen din.

6. september 2016 av Morten Kjerside Poulsen

En kald januardag i 2009 nødlandet piloten Chesley Sullenberger en US Airways Airbus 320 med 155 personer om bord på Hudsonelva i New York og avverget dermed en flykatastrofe.

Sullenberger ble senere utropt til folkehelt i mediene, og det hele ble døpt «Mirakelet på Hudsonelva», noe som ga inspirasjon til den kinoaktuelle filmen «Sully».

Den gangen, i 2009, var det en stor flokk fugler som fikk motorene til å gå i stå. Men fugler er langt fra det eneste som kan ødelegge flyreisen din.

Du kan se en animasjonsfilm som rekonstruerer landingen i 2009, sammen med lydopptak fra cockpiten. Video Scenesystems.

1. Pilotfeil

Foto: Shutterstock.

Over halvparten av alle flykatastrofer eller andre former for ulykker med fly skyldes menneskelig feil. Dette inkluderer også noen få tilsiktede ulykker, som annenpiloten som styrtet et Germanwings-fly i Alpene i 2015.

Piloter kan også gjøre feil når de taster inn reisemålet i flyets datamaskin, eller når de beregner drivstoffmengde. I 1983 gikk et fly fra Air Canada tom for drivstoff i tolv kilometers høyde og måtte nødlande som et svevefly. Feilen skyldes at Canada nylig hadde gått over til meter-systemet.

2. Mekaniske feil

Selv om flyene og den tekniske innmaten blir stadig bedre og sikrere, står mekaniske feil fortsatt bak 20 prosent av alle katastrofer. Motorene har blitt mer pålitelige, men kan fortsatt stanse eller eksplodere uten varsel.

I 1989 førte en eksplosjon i en halemotor til at piloten på United Airlines Flight 232 mistet kontrollen over flyets ror. Den eneste måten han kunne styre på, var å regulere kraften på de to gjenværende motorene. Likevel klarte han å lande flyet i Sioux City i Iowa.

Selv om flyet landet med så stor fart at det begynte å brenne, og selv om 111 av de 296 passasjerene mistet livet, ble landingen betraktet som et mirakel.

3. Dårlig vær kan føre til flykatastrofer

Foto: Inna Sokolovska / Shutterstock.com.

Snø, tåke og storm er værfenomener som kan ende i katastrofe. Selv om moderne fly er spekket med utstyr, kan is på vingene eller snø på landingsbanen være katastrofalt, og dårlig vær er årsaken til ti prosent av alle ulykker.

Lyn er derimot ganske ufarlige. Ingen fly har styrtet på grunn av lyn siden 1988. Det skyldes at moderne fly er laget av metall og dermed fungerer som et såkalt Faraday-bur. Når lynet treffer for eksempel en vinge, beveger strømmen seg rundt flyets metallskrog uten å berøre passasjerene, før den forlater flyet igjen, for eksempel via halen.

4. Sabotasje

Ti prosent av alle flykatastrofer skyldes sabotasje eller terrorisme. I 1970 ble tre fly kapret og sprengt i lufta av den palestinske terrororganisasjonen PFLP, og terrorister styrtet to fly inn i World Trade Center i New York i 2001.

Økt sikkerhet på flyplassene har i dag begrenset dette problemet. Passasjerfly er likevel fortsatt sårbare for angrep fra bakken, særlig i konfliktrammede områder.

I 2014 ble Malaysia Airlines MH17 skutt ned over Ukraina – alle 296 om bord ble drept.

Et DHL-fly fra Bahrain ble truffet av en bakke-til-luft-rakett. Tross manglende hydraulikk og mulighet for å styre flyet klarte pilotene å nødlande i Bagdad uten dødsofre.

5. Fugler kan føre til flykatastrofer

Foto: Konwicki Marcin / Shutterstock.com.

21.000 ganger hvert år kolliderer jetfly med fugleflokker. Siden 1988 har 250 personer mistet livet, og 200 fly er ødelagt.

Det er særlig store vannfugler som står bak katastrofene. 5,5 kilo gås i en turbofan-jetmotor er en dårlig kombinasjon. De store fuglene ødelegger vitale deler av motorene.

I 2009 traff US Airways Flight 1549 en flokk kanadagjess like etter take-off fra La Guardia i New York. Begge motorene ble satt ut av spill, og piloten gjennomførte en av historiens mest spektakulære nødlandinger – på Hudsonelva.

5,5 kilo gås mot 70 tonn fly

Du kan lese mer om «Mirakelet på Hudsonelva» og andre fabelaktige nødlandinger gjennom historien i vår store artikkel.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: