TUM Hyperloop
Hyperloop under vand

APRILSNARR: Elon Musk: Hyperloop skal kjøre i Nord Stream 2

Elon Musk vil gjøre om gassledningen Nord Stream 2 til et lynraskt transportsystem som i framtiden skal frakte mennesker rundt i Europa på rekordtid.

Den inaktive gassledningen Nord Stream 2 kommer kanskje snart til å transportere noe helt annet enn gass – nemlig mennesker.

Det mener teknologimilliardæren Elon Musk, som vil kjøpe rørledningen av det russiske energiselskapet Gazprom for å bygge den om til en bane for transportsystemet Hyperloop.

Hyperloop er et slags lyntog som ved hjelp av magnetisme skal sveve framover i opptil 1200 km/t gjennom nesten lufttomme rør.

Og Nord Stream 2 passer perfekt til å transportere de lynraske kapslene, mener Musk.

Musk vil etablere et helt nytt trafikksystem i Europa

I en Twitter-melding skriver Elon Musk at han har tilbudt den russiske regjeringen å kjøpe Nord Stream 2 til den svimlende summen av 1 042 022 dollar.

Hvis de aksepterer tilbudet, vil han invitere alle Hyperloop-selskaper til å være med i et konsortium som skal bygge om rørledningen til verdens første kommersielle Hyperloop-bane.

Hvis prosjektet blir realisert, vil du i framtiden kunne suse fra Helsinki til Berlin på 90 minutter i en lynrask kapsel.

Teknologimilliardæren har også offentliggjort hvilke forbindelser han vil opprette:

  • I første etappe kobles rørledningen sammen Helsinki, Tallinn, Gotland og Bornholm, og banen videreføres til Berlin. Reisen fra Helsinki til Berlin vil ta 90 minutter.

  • I andre etappe kobles Stockholm sammen med Gotland, som blir et nytt svensk trafikknutepunkt, og Bornholm knyttes til Sør-Sverige. Hyperloop-forbindelser fra Berlin og videre ut i Europa etableres. Reisen fra Stockholm til Berlin vil ta 60 minutter.

Musk mener at den ubenyttede rørledningen representerer en unik sjanse til å gjøre Europas jernbaneforbindelser raskere og grønnere til en overkommelig pris.

«Det er bortkastede ressurser bare å la rørledningen ligge og ruste», skriver Musk på Twitter.

Passasjerer må ligge

Det er imidlertid et par praktiske problemer med gassledningen, blant annet at den bare er 115 centimeter i diameter. Men også det har oppfinneren en løsning på:

Passasjerene skal reise liggende. Til gjengjeld er reisetiden kort, og kapslene skal derfor innrettes for å gi passasjerene en sunn og oppkvikkende høneblund.

Rørene er ikke i utgangspunktet konstruert for vakuum, så det krever ekstra tetning å unngå at det trenger inn vann.

Det vill uunngåelig vil være igjen litt i røret, men det skal med tiden erstattes med gass slik at røret både kan transportere gass og mennesker hvis handelen med Russland gjenopptas.

Klausul skal sørge for at pengene ikke finansierer krigen

Et annet opplagt problem er at kjøpesummen vil ende i den russiske statskassen og slik være med på å finansiere krigen i Ukraina.

Men Musks motargument er at Hyperloop-forbindelsen vil spare energi til lastebiler, ferger og fly og på sikt bidra til å gjøre Europa uavhengig av russisk energi.

Sammen med de vestlige energiselskapene som har investert i Nord Stream 2, er Musk allerede i forhandlinger med EU om å få dispensasjon for handelssanksjonene.

Ifølge analytikere kan EU for eksempel kreve at det skrives en grønn klausul inn i kontrakten som sørger for at kjøpesummen ikke ender i krigskassen. Betalingen til Gazprom kan for eksempel skje i form av vindturbiner og Tesla-biler.

Musk forventer å kunne innvie første etappe 1. april 2042.