Hybridbil 16/2014

Hybridbil kjører på luft

Ren luft. Det går den nye hybridbilen fra Peugeot på som supplement til bensin. Særlig under bykjøring har bilen et grønt potensial.

28. oktober 2014

Hybridbil kan kjøre på tre måter

Føreren kan skifte mellom tre kjøremodeller: bensin-, luft- og kombinert kjøring.

Luftmodus er ideell til bykjøring der bilen kjører langsomt og bremser oftere, mens kombinert kjøring er best til akselerasjon og til fjellkjøring. På motorvei er det best med bensinkjøring.

ANIMASJON: Se fremtidens hybridbil rulle gjennom by og over land:

Slik virker Peugeots hybridbil:

1. BENSINMOTOR En tresylindret bensinmotor på 1,2 liter ligger foran i bilen ved siden av den luftdrevne motoren. De to motorene er koblet til hverandre slik at bilen kan gå delvis på bensin og delvis på luft. Bilen kan også kjøres bare ved hjelp av bensinmotoren.

2. LUFTMOTOR Den hydrauliske luftmotoren drives av komprimert luft fra en tank under midten av bilen. Bilen kan ikke nå toppfart mens den bare går på luft. Luftkjøring aktiveres automatisk når bilen går i under 43 km/t, men kan brukes ved opptil 70 km/t.

3. LUFTTANK Bilens lufttank er koblet til en pumpe som forbinder tank og motor. Mens bilen går brukes overskytende energi fra bensinmotoren og hjulene og varme fra bremsene til å pumpe luft inn i tanken og komprimere den. Deretter driver luften luftmotoren via pumpen.

4. EKSTRATANK Bakerst under bilen ligger en ekstra lufttank. Den fungerer som et reservoar som samler opp ekstra komprimert luft under et litt lavere trykk og sørger for å holde hele systemet i balanse. Ekstratanken er koblet til den primære lufttanken via en slange.

En enda villere hybridbil er på tegnebrettet

Jetbilen har vært under utvikling over mange tiår. Les mer om planene for å pare to jetmotorer med et litiumionebatteri:

FAKTA

CO2-UTSLIPP: 69 g/km. En vanlig personbil slipper ut rundt 150 g/km.

BENSINØKONOMI: Går over 34,5 km/l.

TOPPFART: Ca. 175 km/t.

REKKEVIDDE: Ca. 1370 kilometers kjøring på full lufttank og full bensintank.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: