Samson

Så kom den endelig: USA godkjenner flygende bil

De amerikanske luftfartsmyndighetene har godkjent en bil som både på land og i luften kan ha en toppfart på over 200 kilometer i timen. Prisene starter på 1,6 millioner kroner.

Switchblade fra USA er den første hurtigkjørende bilen som har fått test-tillatelse til å fly over veiene.

Det grønne lyset til å lette har Switchblade-produsenten Samson Sky fått fra amerikanske luftfartsmyndigheter, FAA.

Bilen har en toppfart i lufta på 322 kilometer i timen, mens den på veien, med sine tre hjul, kan akselerere til 200 kilometer i timen, og de første modellene er allerede klare til bestilling.

Framtidsdrøm blir virkelighet

Flygende biler har vært en framtidsdrøm helt siden de første bilene for over 100 år siden kjørte ut fra samlebåndet, nedover rampen og inn på gatene våre.

I fjor ga FAA tillatelse til at den kinesiske produsenten Terrafugia kunne sende sin topersoners flygende Transition-bil i luften. Bilen hadde imidlertid problemer med konvensjonell veikjøring.

Lignende fortellinger har i flere år vært karakteristiske for såkalte flygende biler som fremfor alt har vært droner og ombygde fly som har kunnet kjøre på hjul – i Transition-hybrid-modellens tilfelle med en teoretisk toppfart på opp mot 100 kilometer i timen.

Teamet bak Switchblade har brukt 16 år på å utvikle sine flygende biler, og dagen etter FAA-godkjenningen var i hus, kjørte en test-modell i topphastighet på rullebanen, som du kan se her:

I luften om et par uker

Neste skritt for den 6,2 meter lange hybridmodellen er å få den gjennomtestet i luften. Testfasen starter ifølge produsenten Samson Sky på sensommeren.

Når Switchblade er ferdigtestet i luften, forventes den å bli masseprodusert før utgangen av 2023.

Med en matchvekt på 840 kilo og en last på opp mot 260 kilo er det en flere tonn tung aerodynamisk maskin med en stor propell bakpå som blir sluppet løs i luften.

Vingene – med et vingespenn på 8,2 meter – blir foldet ut som blader på en lommekniv – av dette navnet Switchblade – og forvandler bilen til et fly på under tre minutter å trykke på en knapp. I tanken har hybridmodellen 125 liter drivstoff som er nok til 720 kilometers flyvning.

For å lette trenger den flygende bilen 335 meter bane, mens en gjenetablering av bakkekontakten krever om lag 210 meters rullebane.

Til sammenligning trenger verdens mest produserte fly noen gang, det om lag åtte meter lange Cessna 172, 245 meter startbane og 700 meter til å lande igjen.

1700 biler på vei i luften

Skulle du ha lyst til å prøve en tur i en Switchblade, krever det på land som minimum et motorsykkelførerkort.

Du må derimot ha et flysertifikat til privatfly hvis du vil fly en tur i bilen din.

Flysertifikatet er ifølge produsenten Samson Sky imidlertid ikke en betingelse ved kjøp, akkurat som flytrening heller ikke er et krav for å sette deg inn i cockpiten i din første land- og lufthybrid-bil, så lenge du holder deg på bakken.

Limited-modellen koster 7,4 millioner kroner som Samson sky-produsentens dyreste bil. Prisen hos en av konkurrentene, Terrafugia, skal angivelig være på fire millioner kroner for toppmodellen som imidlertid ikke er rask nok til å kjøre på motorvei.

© Samson

Prisen starter ved 1,6 millioner kroner for den billigste modellen. Du kan selvfølgelig også fly med stil i en personlig skreddersydd Switchblade Limited-modell utsmykket med blant annet lærseter, stålinventar og utvidet lydsystem til den nette sum av 7,4 millioner kroner.

Så langt er det ifølge det amerikanske mediet The Hill forhåndsbestilt om lag 1700 Switchblade-modeller.

Bare i USA jobber om lag 30 bedrifter med flygende biler, som forventes å komme på veiene og i luften i årene som kommer.